Високо у планинама Јужне Америке налази се граница са чије ћете обе стране пронаћи неке од најинтересантнијих атракција у Kолумбији и Еквадору.

Гранични прелази не представљају нарочиту туристичку атракцију. Обично су то изолована, пуста места на којима се људи заустављају само како би обавили процедуру у вези с путним исправама и наставили даље, пише Неwсwеек.

Ипак, граница између између Kолумбије и Еквадора невероватна је због две ствари – једној од најлепших цркава у Kолумбији и најсређенијем гробљу у Еквадору.

На колумбијској страни, неколико километара од границе, налази се светилиште Лас Лахас, које доминира ускум, дубоким кланцем. Црква у готичком стилу изграђена је између 1916. и 1949. године и налази се на 100 метара од дна кланца. Испод монументалног моста који цркву повезује с другом страном протиче река Гаитара.

Верује се да се на месту данашње цркве, у 18. веку десило чудо – мајци која је шетала с немом ћерком указала се Богородица Марија, након чега је девојчица проговорила. Због тога је већ 1802. на том месту саграђено светилиште, на чијем је месту данас црква.

С друге стране границе, такође на неколико километара, у еквадорском градићу Тулкан, који је највиши град у овој земљи, налази се једно од ретких топијарних гробља на свету.

Локални баштован Хозе Марија Азаел Франко почео је још 30-их година прошлог века да ради на овом гробљу, обликујући биљке које могу да живе и до 500 година. Према његовим речима, није престајао с радом све док гробље није било „толико лепо да просто позива човека да умре“.

Гробље у Тулкану данас има преко 100 топијара, јединствених у својој лепоти.

 

Извор: Nacionalna geografija Srbija

Фото: Profimedia