Nekad se znalo da se u toku letnjeg raspusta vreme provodilo čitajući lektiru, pogotovo u najtoplijem delu dana kada je trajao popodnevni odmor. Medjutim sve se promenilo, drugo je vreme, tu su telefoni, kompjuteri, skraćeni sadržaj lektire na internetu.

Foto: Pixabay

Srednjoškolci napominju  kako im je zadata literatura dosadna, dok na internetu imaju sve “ sažvakano“, tako da im ostaje vremena za neke zanimljivije stvari. Da li je problem u spisku obavezne lektire, koju poslednjih godina menjaju i pokušavaju da prilagode djacima sadašnjice ili u načinu života današnjih školaraca.

Roditelji savetuje decu da je slobodno vreme idealno da se pročita sve što je potrebno za školu, a da za to nema vremena van raspusta. Psiholozi smatraju da tu greše jer će to svakako morati da rade kada krene škola. Ako zaista žele nešto da čitaju, neka to budu knjige po njihovom izboru, a ne lektira.

Deci treba obezbediti pristup knjigama i ohrabrenje da čitaju. To je najvažniji zadatak roditelja, nastavnika i bibliotekara širom sveta.

Autor: RTV Biser