Prelaska preko granice sigurno će biti više kada počnu godišnji odmori. Prema poslednjim informacijama turističke agencije drastično smanjuju cene putovanja u inostranstvo. Kažu da nikada nije bilo većeg interesovanja za zdravstveno putno osiguranje. Šta ona pokrivaju i šta ako se zarazimo koronom u drugoj zemlji?

Foto: Pixabay

Većina turističkih agencija počeće da prodaje aranžmane sledeće nedelje.

Kažu da ima mnogo poziva, a građani najčešće pitaju: ko će platiti lečenje ako se na putu razbole od virusa korona, da li će u slučaju da se neko od putnika razboli svi gosti biti u karantinu i ko će to platiti, odnosno, šta pokriva putno zdravstveno osiguranje.

„Osiguravajuće kuće pokrivaju sve ono što treba obaviti do trenutka dobijanja dijagnoze – testiranje, eventualni boravak u nekoj kovid bolnici, ishrana za to vreme dok se čekaju testovi, testovi su plaćeni“, kaže Vladimir Vlaho iz turističke agencija „Sabra“.

Međutim, ako se neko od putnika razboli.

„Onog trenutka kada se dijagnostikuje da neko boluje od kovida 19 tog trenutka obaveza osiguravajućeg društva po polisi putnog zdravstvenog osiguranja prema njemu prestaje da važi jer svaka država za sebe u situaciji proglašene pandemije propisuje određenu proceduru lečenja“, rekao je Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije.

Navodi primer da je u Srbiji propisano da onaj ko oboli od kovida 19 mora da se leči u državnim zdravstvenim ustanovama a polisa putnog zdravstvenog osiguranja su upućene uglavnom na privatno zdravstveno osiguranje.

U nekim turističkim agencijama očekuju da će ti troškovi moći da se refundiraju.

„Tada troškove počinje da pokriva ili država u kojoj je nastao slučaj ili po povratku u Srbiju putnik odnosno pacijent donosi račun koji je morao da plati u toj zemlji za svoj e lečenje i refundira od RFZO u Srbiji“, kaže Vladimir Vlaho.

Međutim, u RFZO kažu da oni te troškove ne refundiraju.

U „Juti“ kažu da još ne znaju koliko će gostiju u hotelima moći da bude i da li će troškove karantina plaćati Grčka kao deo subvencioniranja stranih turista.

Očekuje se da u ponedeljak budu službeno objavljeni uslovi o tome – da li će izostati švedski sto, da li će mini barovi biti ispražnjeni, ali u tom dokumentu, najverovatnije, neće pisati ko će plaćati troškove karantina.

„Nijedno zdravstveno osiguranje ne pokriva troškove lečenja od kovida, ali ne pokriva ni od sarsa i mersa – uopšte takve vrste“, istakla je Renata Pindžo, pomoćnica ministra trgovine.

Turistički poslenici ne očekuju da će prvi putnici krenuti već 15. juna, jer pre svih oni moraju da odu i provere uslove, ali veruju da od 1. jula niko više neće pitati za koronu.

Veruju, jer žele da prodaju nove aranžmane, a putnici svakako neće ništa uplaćivati dok ne saznaju sve detalje.

Izvoz: RTS