Министар просвете и науке Младен Шарчевић рекао је да, по препоруци Kризног штаба Владе Србије, од 1. јуна Министарство има надлежност у прављењу распореда.

Он је најавио да од 1. јуна крећу активности у средњим школама: од поправљања и закључивања оцена до велике матуре, која ће трајати три дана, од 4. до 6. јуна.

„Настава се завршава крајем маја и настављамо са редовним активностима, уз поштовање мера заштите, дезинфекције школа и присуства малог броја ученика у истом простору и у исто време. У школу 1. 2. и 3. јуна долазе само матуранти, и то су дани за закључивање оцена“, рекао је министар за „Блиц“.

„Та три дана долазе они који нису задовољни својим закљученим оценама и желе да их поправе и детаље ће договорити са својим професорима. Kако и саме школске установе, односно професори имају своју аутономију, то практично значи и да професор, уколико има одређених сумњи, може контактирати ученика. Међутим, суревњивост већине да ће ђаци варати током претходног дела онлајн наставе и пробе матуре испоставила се неоснованом. Постигнути су мање-више очекивани и резултати и деца су поштено радила“, објаснио је министар.

Након оцењивања наредна три дана – 4, 5. и 6. јун – су резервисани за полагање велике матуре, односно како се то најчешће назива за одбрану рада.

Током епидемије примењивало се формативно оцењивање, а према речима министра, око 80 одсто ђака и наставника је то паметно искористило. Све што су до сада радили прелази у бројчану оцену.

„Матуранти који су завршили све своје обавезе имају битан датум 24. јун, када је пријављивање за жељени факултет. Kада је реч о активностима у школама, сугестија Министарства ће бити да професори издвоје што више времена од осам часова ујутро до 20 часова, јер је циљ да што мање ђака буде у школи у исто време“ – поручује министар.

Средњошколци који похађају први, други и трећи разред своје оцене могу да поправљају када матуранти више не буду морали да долазе у школу.

„Имаће две недеље уколико желе да поправе оцене, и то почев од 8. јуна. За све ово време до мале матуре трајаће испити за упис у школе за надарене. Од ове године имамо и нове области – за друштвене науке, за уметност и медије, а повећали смо и на седам градова за спортске гиманазије. Према проценама, јавиће се око 8.000 ђака“, истиче Шарчевић.

Он каже да средње стручне школе нису због епидемије могле да одраде праксу. Kако додаје, раније су, примера ради, професори организовали наставу за угоститељски и туристички смер у Хрватској, а сада то могу по Србији.

Министар је најавио да ће тест на малој матури бити тежи него пробни, али и да ће се све околности узети у обзир.

„То практично значи да ће се приликом састављања тестова све узети у обзир. Задаци ће, међутим, бити тежи него што је то био случај на проби мале матуре, када су ђаци једноставно могли само да заокруже понуђене одговоре. Сада ће ипак бити правих задатака, али како каже министар, они неће бити ни превише лаки нити превише тешки“, рекао је Шарчевић.

Kако је министар раније најавио, од почетка јуна свака школа имаће у договору са ђацима осмог разреда или матурантима могућност да организује наставу како би се што боље припремили за малу матуру или пријемни испит.

Извор: б92