Akustična gitara koju je Kurt Kobejn svirao tokom čuvenog njujorškog „MTV Unplugged“ koncerta „Nirvane“, pet meseci pre tragične smrti, naći će se na aukcijskoj prodaji sa početnom cenom od milion dolara.

Foto: Julien’s

Gitara Kurta Kobejna naći će se na aukciji „Ikone muzike“ aukcijske kuće „Džulijen“ koja će se održati 19. i 20. juna na Beverli hilsu. Pre prodaje, gitara će biti izložena u „Hard rok“ kafeu na londonskom trgu Pikadili od 15. do 31. maja, posle čega će biti preneta u Los Anđeles.

Kobejnova gitara Martin D-18E proizvedena 1959. godine dolazi u originalnoj kutiji koju je poznati grandžer ukrasio omotom sa albuma benda „Poison Idea“ iz 1990. godine Feel the Darkness. Na kućištu se nalaze i tri nalepnice za prtljag „Aljaska erlajnsa“, a unutra se nalazi i napola iskorišćeno pakovanje Martin žica za giratu, tri trzalice i skriveni prišiveni džep ukrašen slikom srebrne kašike, viljuške i noža.

„Ova gitara je zaslužila svoje mesto u istoriji rokenrola kao instrument koji je svirao jedan od najuticajnijih muzičara i ikona roka, na jednom od najvećih i najupečatljivijih nastupa uživo svih vremena“, smatra Daren Džulijen, direktor Aukcijske kuće „Džulijen“.

Na aukciji „Ikone muzike“ naći će se još neki predmeti vezani za „Nirvanu“, među kojima i razlupana gitara fender strat koju je Kobejn svirao tokom turneje 1994. godine, zatim srebrna košulja koju je nosio u spotu za Heart-Shaped Box, otkucana lista numera sa anplagd koncerta i listovi sa tekstovima pesama The Man Who Sold the World i Lake of Fire.

Aukcijska kuća „Džulijen“ oktobra prošle godine je prodala Kobejnov džemper koji je nosio na istom koncertu za rekordnih 334.000 dolara.

Izvor: RTS, Julien’s