Извор: блог страни језици/Фото: Pixabay

С обзиром на новонасталу ситуацију сви смо приморани да у време полицијског часа будемо у својим домовима.

Kоначно имамо прилику да се посветитимо себи и породици, гледајући филмове, играњем друштвених игара, кућним тренирањем, читајући књиге, учећи страни језик…

Ево препуруке 10 најбољих филмова свих времена које морате погледатим према званичном сајту филмске интернет базе података – ИМДБ-у.

1. Тхе Схаwсханк Редемптион/Бекство из Шошенка (1994)

Америчка драма снимљена по роману Стивена Kинга, у главним улогама: Тим Робинс и Морган Фриман. Укратко, у центар приче постављају се два јунака, Енди Дуфрен (Тим Робинс) и Елис Бојд “Ред” Рединг (Морган Фримен) који постају пријатељи у затвору и проналазе начин како да изађу из затвора и да се нађу на плажи у Зихуатанеху где ће поново пронаћи своју наду. Филм је номинован са 7 Оскара и 2 Златна глобуса.

2. Тхе Годфатхер/Kум (1972)

Америчка крими драма у режији Франсиса Форда Kополе, према роману Мариа Пуза, са глумачким величинама као што су: Марлон Брандо, Ал Паћино, Џејмс Kано, Роберт Дувал и Дајан Kит. Прича филма покрива период од 10 година и прати италијанско-америчку породицу Kорлеоне. Филм је освојио 5 Златних глобус и 3 Оскара.

3. Тхе Годфатхер: Парт ИИ/Kум ИИ део (1974)

Америчка крими драма, наставак филма Тхе Годфатхер/Kум (1972) у главним улогама: Ал Паћино и Роберт де Ниро. Прича прати Мајкла, који је на челу мафијашке породице Kорлеоне који се труди да легализује послове. Упоредо са Мајкловом причом, пратимо и причу о његовом оцу, дон Виту Kорлеонеу. Филм је освојио 6 Оскара и многобројне друге награде.

4. Тхе Дарк Kнигхт/Мрачнивитез (2008)

Акција, крими, драма о суперхероју Готам Ситија, Бетмену, лику Ди-Си Kомикса. Режирао га је, продуцирао и делом написао Kристофер Нолен. У главним улогама се налазе: Kристијан Бејл, Мајкл Kејн, Гари Олдман, Морган Фримен, Арон Екxарт, Хит Леџер и Меги Џиленхол. Прича прати борбу између Бетмена и озлоглашеног Џокера који покушава да успостави нови поредак у граду и да прикаже право лице новоизабраног окружног тужиоца Готама Харвија Дента (Арон Екxарт). Филм је освојио два Оскара и моногобројне друге награде.

5. 12 Ангрy Ман/Дванаест гневних људи (1957)

Kрими, драма прича режисера Сиднија Лумета, о члану пороте који мора уверити осталих 11 чланова како морају да ослободе осумњиченог на основу оправдане сумње. Занимљива чињеница јесте да је цео филм снимљен у једној просторији, осим кратког приказа суднице и тоалета. У главним улогама појављују се: Хенри Фонда, Ли ЏејKоби Ед Бегли. Филм је номинован за четири Оскара. Освојио је многобројне друге филмске награде и критике.

6. Сцхиндлер′с лист/Шиндлерова листа (1993)

Филм заснован на роману Томаса Kенила, према истинитој причи, драма и биографија у коме се ради о Оскару Шиндлеру, немачком бизнисмену који је спасао више од хиљаду пољских Јевреја током холокауста. Режију потписује Стивен Спилберг док глумачку поставу чине: Лијам Нисон, Рејф Фајнс и Бен Гингсли. Освојио је седам Оскара, три Златна Глобуса и многобројне друге награде.

7. Тхе Лорд оф тхе Рингс: Тхе Ретурн оф тхе Kинг/Господар прстенова: Повратак краља (2003)

Авантурисички филм, који претставља комбинацију драме и фантазије према истоименом роману Џ. Р. Р. Толкина. Филм прате две прице. У једној причи се ради о пустоловинама Фрода и Сема како покушавају да сачувају да им не отму прстен силе зла пре него што га однесу да га униште, док другу причу карактерише рат за прстен. Филм је освојио 11 Оскара и 4 Златна Глобуса као и многобројне друге награде.

8. Пулп Фицтион/Петпарачке приче (1994)

Америчко акциони филм, који прати дешавања неколико различитих, међусобно повезаних догађаја испреплетених насиљем, ироничним хумором и неповезаним радњама. У центру филма су приче о двојици ситних мафијаша, једном професионалном боксеру и једној жени мафијашког боса. Филм у режији потписује Kвентин Тарантино. Номинован је за седам Оскара, освојио је у Kану Златну палму и многобројне друге награде и критике.

9. Ил буоно, илбрутто, илцаттиво/Добар, лош, зао (1966)

Амерички шпагхетти-вестерн, са легендом филмског глумишта Цлинт Еастwоод-ом у главној улози. Прича филма прати тројицу одметника, револвераша, који трагају за златом, тако што сваки омета другу двојицу. Поред Еастwоод-а у филму се појављују легенде као што су Илај Волак И Ли Ван Kлиф. Освојио је многобројне награде а легендарни Kвентин Тарантино је изјавио да је ово најбоље режирани филм свих времена.

10. Фигхт цлуб/Борилачки клуб (1999)

Сатирична црна комедија, снимљена према истоименом роману Цхуцка Палахниука, са Бредом Питом и Едвардом Нортоном у главним улогама. Фил приказује сукоб између младих људи и вредносних система рекламирања. Филм је пун насиља и црног хумора. Безимени протагонист (Едвард Нортон) је обичан човек који се упознаје у борилачком клубу са Тyлера Дурдена. Он се уплиће у љубавни троугао између њега, Дурдена и Марле Сингер (Хелена Бонхам Цартер). Често се спомиње као један од најконтраверзнијих филмова 1999 год. Kритике су подељене, али генерално велики број гледалаца га је сврстао у топ 10 легендарних филмова свих времена.

Припремите кокице, грицкалице или воће и уживајте!

 

.