Медицински део Кризног штаба је на седници затражио потпуно затварање Србије на седам дана у режиму у коме би радиле само прехрамбене продавнице и апотеке.

Pixabay

Медицински део Кризног штаба предложио је да се максимално спречи могућност свих контаката кроз вид ванредног стања, односно полицијског часа. Одлука би требало да буде донета у наредних дан, два, рекао је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

„Они једино то виде као могуће решење проблема у односу на епидемиолошку ситуацију и повећање броја заражених. Јасно и децидно се изјашњавају да би то било најцелисходније решење што се тиче медицинског дела. Они у овом тренутку нити могу, нити желе да се баве тиме какве ће последице изазвати закључавање, у вези са економским делом приче. Остало је да у следећем временском интервалу, од дан, два, се састанемо поново и да имамо консултације како бисмо донели адекватну одлуку“,рекао је Гојковић након седнице Кризног штаба.

Закључавање би могло да траје седам до десет дана, али о томе тек треба да се одлучује.

Како је истакао, мора се водити рачуна о јавном здрављу, али и о размишљању како ћемо успети као држава да поднесемо не само економски, већ и социјално, ментално и психолошки, нови локдаун.

– Једина опција коју предлаже медицински део је полицијски час, забрана свих врста контаката, јер је то једини начин да се спрече контакти. Желим да будем потпуно јасан, жеља епидемиолога је да се максимално спрече сви контакти, то једино може полицијским часом и ванредним стањем. Без ванредног стања и полицијског часа не можете да спречите контакте чак и ако ограничите време рада ресторана. У следећем временском периоду морамо да направимо консултације и видимо како бисмо изашли у сусрет тим захтевима медицинског дел – рекао је Гојковић.

Како је додао, смањивање радног времена објеката у којима имамо велику фреквенцију људи на сат или два ништа не значи.

– То не би епидемиолошки ништа могло да донесе. Али ово је ствар о којој мора више људи на више нивоа да разговара, биће и за и против, али мора се наћи одговор на ситуацију у којој се налазимо – рекао је Гојковић.

 

Извор: блиц