Autor: RTV Biser/Foto: Vikipedija

 

Vanredno stanje i ograničeno kretanje uticali su na sve, pa tako i na poljoprivredne proizvođače koji ovih nekoliko dana lepog vremena moraju maksimalno da iskoriste i obave prolećnu setvu ratarskih kultura. Poljoprivrednici radove u njivi moraju da obavljaju bez obzira na vanredno stanje. Oni za sada nemaju poteškoća i sve teče po planu.

Mnogi opštinski štabovi za krizne situacije doneli su odluku da poljoprivrednici, koji moraju da obave aktuelne radove na njivama, mogu da se kreću atarskim putevima i borave na otvorenom bez sankcionisanja i posle 17 sati. Svi poljoprivredni proizvođači ukoliko za prevoz i rad koriste traktor ili neku drugu poljoprivrednu mašinu mogu da se kreću nesmetano.

Za portal RTV Biser poljoprivrednik Miodrag Petrović kaže: „Poljoprivreda najviše zavisi od vremenskih uslova i rokova, tako da lepo vreme ovih dana moramo iskoristiti u potpunosti. Za nekoliko dana možda budu kiše koje mogu trajati i mi tada nećemo moći ući u njive“.

Što se tiče nabavke semena i sredstava za zaštitu bilja, mnogi poljoprivredinci su to odavno nabavili. Potrebne količine goriva takođe su na vreme obezbeđene.

Osim osnovnih uslova i mera opreznosti koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede poljoprivrednicima se savetuje da izbegavaju magistralne puteve kao i da traktor mora da ima zakačenu priključnu mašinu.