Аутор: РТВ Бисер/Фото: Википедија

 

Ванредно стање и ограничено кретање утицали су на све, па тако и на пољопривредне произвођаче који ових неколико дана лепог времена морају максимално да искористе и обаве пролећну сетву ратарских култура. Пољопривредници радове у њиви морају да обављају без обзира на ванредно стање. Они за сада немају потешкоћа и све тече по плану.

Многи општински штабови за кризне ситуације донели су одлуку да пољопривредници, који морају да обаве актуелне радове на њивама, могу да се крећу атарским путевима и бораве на отвореном без санкционисања и после 17 сати. Сви пољопривредни произвођачи уколико за превоз и рад користе трактор или неку другу пољопривредну машину могу да се крећу несметано.

За портал РТВ Бисер пољопривредник Миодраг Петровић каже: „Пољопривреда највише зависи од временских услова и рокова, тако да лепо време ових дана морамо искористити у потпуности. За неколико дана можда буду кише које могу трајати и ми тада нећемо моћи ући у њиве“.

Што се тиче набавке семена и средстава за заштиту биља, многи пољоприврединци су то одавно набавили. Потребне количине горива такође су на време обезбеђене.

Осим основних услова и мера опрезности које је прописало Министарство пољопривреде пољопривредницима се саветује да избегавају магистралне путеве као и да трактор мора да има закачену прикључну машину.