Извор: Н1, Фото: БДП

Београдско драмско позориште (БДП) најавило је да ће ускоро покренути први позоришни телевизијски канал, за који у тој установи културе тврде да до сада није виђен на овим просторима.

„Гледаоце очекују специјализоване театарске емисије са најеминентнијим критичарима региона, ексклузивни интервјуи са најзначајнијим уметницима Европе, региона и Србије, снимци представа које су обележиле историју театра СФРЈ, повратак антологијских емисија ‘Бардови театра’ и ‘Млади лавови’, жива укључења са проба представа и још много тога“, наводи се у саопштењу БДП.

Програм ће бити доступан на Јутјуб каналу Београдског драмског позоришта током целог дана, док су у току преговори, како се наводи, са једним од кабловских оператера око добијања канала.

„Прва емисија снимљена је 9. марта 2020. године. У питању је разговор са Радетом Шербеџијом који је водила позната новинарка Тања Њежић. Пројекат ТВ БДП најављен је на нашим друштвеним мрежама током снимања емисије, а ексклузивни интервју са чувеним Шербеџијом моћи ћете ускоро да погледате на првој позоришној телевизији БДП“, додаје се.

Из представе „Младост отаца“, М. Горбатова, 1947. године

Београдско драмско позориште основано је 1947. године под именом Градско позориште, а прва представа „Mладост отаца”, у режији Петра С. Петровића, по тексту Бориса Горбатова, одиграна је 20. фебруара 1948. године. Позориште је педесетих година прошлог века имало на уму политичке моменте развоја савремене уметности. Тада је било потребно пронаћи алтернативу академизму и конзервативизму који су неговала водећа позоришта у Југославији.Ново позориште је помогло да се упознамо са оним што се дешавало на водећим светским позорницама, те је охрабривало преводе савременог драмског репертоара али и успостављало нови позоришни језик. Београдско драмско позориште, најстарије градско позориште, постало је пример модерног театра, уживало је велику љубав публике и финансијску подршку државе.

После „златног доба“, које су обележиле представе настале по текстовима савремене америчке и европске драматургије, позориште је пролазило кроз кризе, обогаћене повременим успесима али је и залазило пут стрампутица, каткад бивало дезоријентисано у односу на епоху, па и на своје примарне циљеве.

Данас, Београдско драмско позориште настоји да омогући ауторима и глумцима да на његовим сценама развијају савремени позоришни репертоар. Увећани број продукција и честа гостовања омогућавају да сценска извођења нових драма буду широкодоступна публици. Било је година када су извођене само две представе недељно, било је и позоришних сезона када је Театар извео тек једну једину премијеру. Данас, представе се изводе на две сцене, седам дана недељно, а ансамбли редовно гостују по Србији и у иностранству.