Izvor: N1, www.minrzs.gov.rs, Foto: Pixabay

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja po ovlašćenju predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, kontrolisaće i izdavati dozvole za kretanje u vreme policijskog časa tokom vanrednog stanja u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Građani kojima je potrebna dozvola za kretanje u vreme policijskog časa treba da dostave lokalnoj samoupravi dokumenta koja potvrđuju razlog za izdavanje ove dozvole, a lokalna samouprava je dužna da nakon provere dostavi zahteve ministarstvu koje će ih proslediti MUP-u.

Jedinice lokalne samouprave su u obavezi da formalno podnesu obrazložene zahteve za obradu i navedu ako postoji sudska presuda, dodaje se u saopštenju Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

Kako se u saopštenju dodaje, jedinice lokalne samouprave u saradnji sa drugim organima i udruženjima građana registrovanim na njihovim teritorijama, pribaviće i dostaviti u Ministarstvo za rad podatke o osobama koje pružaju usluge pomoći u kući i personalne asistencije.

Takođe, jedinice lokalne samouprave u saradnji sa centrima za socijalni rad u obavezi su da u slučaju prijema zahteva, obrade i podatke o roditeljima koji konačnom sudskom presudom regulišu vidjanje deteta i treba im dozvola da dete preuzme i/ili vrate u terminu određenom sudskom presudom.

Gradonačelnici odnosno predsednici opština odgovorni su za opravdanost potrebe za uslugom odnosno dozvole za kretanje roditelju koji preuzima i/ili vraća dete u vreme policijskog časa i istinitost dostavljenih podataka, piše u saopštenju.