Пабло Пикасо је био један од највећих сликара, вајара, цртача и графичара 20. века, а и један је од оснивача ликовног правца кубизам.

Фото: Википедија

 

Свестрани шпански уметник Пабло Руиз Пикасо рођен је 25. октобрa 1881. у Малаги.

Насликао је више од 18 хиљада слика које су ликовни критичари поделили у неколико фаза: плаву, ручичасту, црну, кубистичку и надреалистичку. Његова „Герника“ потресно је сведочење о трагичној судбини Шпаније под фашизмом. Значајне су његове конструкције у дрвету и металу, кубистичке мртве природе, а најпознатије дело из те области му је „Човек и јагње“.

Од 1904. године живео је у Паризу јер се заклео да неће крочити на шпанско тле док њоме влада диктатор Франко, који је умро две године после њега.

Иако је његов сликарски утицај опао након шездесетих, дубоко се урезао у темеље савремене уметничке историје и постао истинска поп икона, чији је живот настављао да фасцинира јавност.

Па и данас, готово 47 година након Паблове смрти, можемо гледати актуелне серије и филмове о њему, његовој уметности и животу, јер овај човек не престаје да фасцинира!

Преминуо је 8. априла 1973. године.

Најскупље продате Пикасове слике су: Акт, зелено лишће и биста, продата је 2010. године на аукцији Kристија у Њујорку за 106,5 милиона долара и Дечак са лулом која је продата 2004. године на аукцији Сотебија у Њујорку за 104,17 милиона долара.

 

Аутор: РТВ Бисер