Vesti

Pablo Pikaso je bio jedan od najvećih slikara, vajara, crtača i grafičara 20. veka, a i jedan je od osnivača likovnog pravca kubizam.

Foto: Vikipedija

 

Svestrani španski umetnik Pablo Ruiz Pikaso rođen je 25. oktobra 1881. u Malagi.

Naslikao je više od 18 hiljada slika koje su likovni kritičari podelili u nekoliko faza: plavu, ručičastu, crnu, kubističku i nadrealističku. Njegova “Gernika” potresno je svedočenje o tragičnoj sudbini Španije pod fašizmom. Značajne su njegove konstrukcije u drvetu i metalu, kubističke mrtve prirode, a najpoznatije delo iz te oblasti mu je “Čovek i jagnje”.

Od 1904. godine živeo je u Parizu jer se zakleo da neće kročiti na špansko tle dok njome vlada diktator Franko, koji je umro dve godine posle njega.

Iako je njegov slikarski uticaj opao nakon šezdesetih, duboko se urezao u temelje savremene umetničke istorije i postao istinska pop ikona, čiji je život nastavljao da fascinira javnost.

Pa i danas, gotovo 47 godina nakon Pablove smrti, možemo gledati aktuelne serije i filmove o njemu, njegovoj umetnosti i životu, jer ovaj čovek ne prestaje da fascinira!

Preminuo je 8. aprila 1973. godine.

Najskuplje prodate Pikasove slike su: Akt, zeleno lišće i bista, prodata je 2010. godine na aukciji Kristija u Njujorku za 106,5 miliona dolara i Dečak sa lulom koja je prodata 2004. godine na aukciji Sotebija u Njujorku za 104,17 miliona dolara.

 

Autor: RTV Biser

Najčitanije objave