Što više vremena prolazi, to više razumemo kovid-19, a samim tim je i popis simptoma sve duži.

Pixabay

Kao bolest gornjeg disajnog sistema kovid-19 uzrokuje suvi kašalj, bol u grlu, temperaturu i slabost, a neki sekundarni simptomi su konjunktivitis, glavobolja i gubitak mirisa i ukusa. No, otkriven je još jedan simptom koji upućuje na koronavirus.

Iako je reč o bolesti sistema za disanje, kod nekih pacijenata se pojavio i osip na koži. Sprovedeno je nekoliko studija koje dokazuju da osip na koži može biti čest simptom kod pacijenata zaraženih koronavirusom. Prema studiji koju su sproveli dermatolozi u Lombardiji u Italiji, 18 od 88 pacijenata s koronavirusom, koje su pregledali u bolnici, razvili su osip nakon zaraze virusom.

Druga studija koju je sproveo King’s College u Londonu takođe je jasno naznačila osip na koži kao glavni simptom koronavirusa.

Prema istraživačima ovog univerziteta, virus se manifestuje kroz osip, kod onih pacijenata koji uglavnom nisu razvili ostale prepoznatljive simptome bolesti, te istraživači savetuju da se i osip na koži shvati ozbiljno i da se odmah leči.

Teško je jasno navesti kako osip kod obolelih izgleda, jer se razlikovao od pacijenta do pacijenta. Neki su imali crvene mrlje, a kod nekih je izgledao poput vodenih kozica.

Upravo zato što se osip razlikuje kod pacijenata, teško je jednim pregledom utvrditi je li reč o koronavirusu ili je osip posledica nekog drugog zdravstvenog problema, piše E-Times.

Ako se kod vas pojavi osip, bilo bi dobro kontaktirati lekara.

Izvor: N1