Нећемо да затварамо градове још, нећемо доносити теже мере, рекао је председник Србије Александар Вучић. Ми се приближавамо периоду када ћемо имати пет, па двадесет, па тридесет мртвих дневно и то ће да расте и много смо срећни што смо у последни моја молба је немојте да излазите из куће, то је једини начин да сачувате себе и своје ближње, додао је. Очекујемо још неколико стотина респиратора у наредних 10, 12 дана, навео је и додао да је јуче примљено додатних 1340 лекара и 1900 медицинских сестара.

screenshot

Били смо спремни да одлуку о затварању градова донесемо, али нам је то изискивало више полиције, која нам је потребна сада за проверавање оних који су у изолацији, рекао је.

Вучић је, на конференцији за новинаре, подсетио да у Србији има 528 оболелих, од тога осам преминулих, док су 302 особе хоспитализоване, а да су 42 особе отпуштене. Навео је да је данашњи дан „најцрњи“ у Европи.

Ни ми нећемо бити у завидној ситуацији наредних недеља, у наредна два, три дана креће обимније тестирање, а нама су болнице готово пуне, рекао је Вучић, подсећајући да је на пример преко 200 особа смештено у KБЦ Драгиша Мишовић која има капацитете од 310 места за одрасле, и 80 места за децу.

У овом тренутку имамо 156 респиратора у KБЦ „Драгиша Мишовић“, а имали су 31, и још ће бити, јер имају могућност за 186 прикључака. У Земунску болницу смо данас дотерали још 10, и сада ћемо у Градску болницу на Звездари, рекао је. Подсетио је да је укупно набављено двоструко више респиратора него што је било.

Вучић је рекао да ће морати и да се граде нове болнице, да ће бити употребљене неке хале као шро су Чиар, Ниш, у Новом Саду. „Свакога дана све више људи нам иде на респираторе и свакога дана све више људи долази у болнице“, рекао је.

Добили смо ноћас 120.000 епидемиолошких маски, оне иду у све здравствене установе у Србији, али нам стиже 15 милиона маски, већ сутра 3,5 милиона, пренео је.

На светском тржишту је, каже, општа отимачина око респиратора, додајући да више не вреди ни уговор ни паре, „а уговоре са пеналима неће да потписују“, па да ако неко понуди више, врате паре. Навео је да земље шаљу „људе са коферима“ да преговарају.

Много смо машина набавили, али још много чекамо, рекао је. Синоћ нам је у авиону стигло 20 клиничких, очекујемо још неколико стотина респиратора да дође, и очекујемо то у наредних 10, 12 дана, навео је.

Ми се приближавамо периоду када ћемо имати пет, па двадесет, па тридесет мртвих дневно и то ће да расте и много смо срећни што смо у последња 24 сата имали једног мртвог, рекао је Вучић, поново замоливши грађане да не излазе из кућа.

Људи немојте да тражите дозволе да бисте прекршили полицијски час, нико од нас не ради ово зато што је садиста да би некога да мучи, ово радимо да бидмо могли да преживимо, апеловао је.

„Ми смо јуче примили додатних 1340 лекара, 1900 медицинских сестара“, рекао је захваливши онима који ризикују своје животе да помогну болеснике.

Извор: Н1