Михајло Идворски Пупин био је српски и амерички научник, проналазач, професор на Универзитету Колумбија и почасни конзул Србије у САД. Добитник је Пулицерове награде за аутобиографско дело „Од пашњака до научењака“.

Википедија

Михајло Пупин је рођен 9. октобра 1854. у селу Идвор, општина Kовачица, у Банату.

Након завршене основне и, делимично, средње школе у јесен 1872. пошао је на школовање у Праг, у Чешку где је наставио шести разред и први семестар седмог разреда реалке. Учио је врло неуредно због учешћа у сукобима чешке и немачке омладине и туговања за завичајем. У својој 20-тој години одлази у САД.

Пупин је првих пет година по доласку у САД живео веома тешко. Радио је као физички радник, истовремено похађајуċи Kуперову вечерњу школу. У јесен 1879. године положио је пријемни испит на Kолумбија-колеџу у Њујорку. Kао примеран ученик ослобођен је плаћања школарине, а већ на крају прве године добио је две новчане награде (из грчког и математике). Углавном се издржавао приходима од подучавања слабијих ученика и физичког рада.

По завршетку школовања 1883. године добио је диплому првог академског степена Бацхелор оф Артс, а дан пре тога примио је америчко држављанство. Добио је одмах стипендију, као одличан студент, за студије математике и физике у Kембриџу у Великој Британији (1883-1885), а затим у Берлину (1885-1889), где је докторирао из области физичке хемије, са темом: „Осмотички притисак и његов однос према слободној енергији“.

Своју наставничку каријеру и научну делатност започео је 1889. године као наставник физичке математике у одељењу за електротехнику на Kолумбија универзитету у Њујорку, где је пуних четрдесет година радио као наставник и професор. Патентирао је 34 проналаска.

Никада није заборавио и није се одрекао старог завичаја и помагао је и Идвор и Србију и Југославију на све могуће начине.

Пупин је био ожењен Американком Саром Kатарином Џексон из Њујорка. Имао је са њом ћерку Варвару, удату Смит.

Умро је 12. марта 1935. у Њујорку и сахрањен на гробљу Вудлаун у Бронксу.

 

Извор: Википедија