RHMZ objavio je hitno saopštenje o utrošku rekordne količine protivgradnih raketa. Za mesec i 25 dana ispaljeno je raketa u vrednosti od 1,5 milion evra. RHMZ navodi da su štete od grada minimalne.

www.eng.tppchr.ru

Izrazito nestabilna vremenska situacija ove godine uslovila je čestu pojavu olujno-gradonosnih oblaka, naveli su meteorolozi.

„Još nismo pregurali trećinu sezone odbrane od grada, a već je utrošeno rekordnih 4.684 rakete, što nije zapamćeno u istoriji. Potrošeno je za 1.395 raketa više nego što je bila ukupna potrošnja u 2015. godini“, naveo je RHMZ u saopštenju.

Ukazuju da je samo za poslednja tri uzastopna dana ispaljeno je 2.759 raketa, što do sada nije zabeleženo.

„Na dan 10. juna ispaljeno je preko 1.200 protivgradnih raketa sa 284 protivgradne stanice, što je rekordna količina raketa ispaljenih u jednom danu. Vrednost do sada ispaljenih raketa, za jedan mesec i 25 dana ovogodišnje protivgradne sezone, je 1,5 miliona evra“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su štete od grada minimalne u odnosu na poljoprivredne površine zahvaćene jezgrima kumulonimbusnih oblaka, koje su bile realno ugrožene od grada.

Izvor: RTS