Ljiljana Šljapić je rođena 1. septembra 1940. godine u Beogradu. Glumila je u preko 60 pozorišnih predstava i ostvarila je preko 40 uloga na filmu i televiziji.

Ljiljana Šljapić sa Čkaljom i Mijom

Osnovnu školu i gimnaziju završila u Beogradu, kao i nižu muzičku školu (klavirski odsek) i Baletsku školu ˝Lujo Davičo˝. Karijeru je započela 1956. godine kada je primljena u Akademsko pozorište ˝Branko Krsmanović˝. U periodu između 1959 – 1961. godine ostvaruje profesionalni angažman u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a 1961. godine započinje angažman u Jugoslovensko dramskom pozorištu u Beogradu i Ateljeu 212. Od 1964. godine je u profesionalnom angažmanu u Savremenom pozorištu u Beogradu, a nakon deobe pozorišta ostaje angažovana u Pozorištu na Terazijama, sve do 1994. godine kada odlazi u penziju. Ostvarila je više od 60 pozorišnih uloga u svim žanrovima – drama, komedija, opereta i mjuzikl i preko 40 uloga u TV serijama, dramama i na filmu.

Više od 20 godina je bila prvakinja Pozorišta na Terazijama.

Paralelno sa profesionalnim angažmanom u pozorištu, na televiziji i filmu, kontinuirano nastupa i u radio emisijama „Veselo veče“, „Vreme sporta i razonode“, „Vikend magazin“, „Radio kabare“…

Dobila je više profesionalnih priznanja, kao i nagradu na festivalu Dani komedije u Jagodini 1985. godine za ulogu Jozefine u predstavi Banja za nerotkinje.

Učestvovala je više puta na muzičkom festivalu „Beogradsko proleće“, gde je osvojila i dve nagrade. Pored nekoliko singl ploča, 1973. godine je objavila svoju LP ploču „Za tvoju i moju dušu“.

 

Bila je i član je Saveza dramskih umetnika Srbije od 1963. godine.

Ljiljana je preminula 20. januara 2019. godine u Beogradu.