Nedelja zdravlja usta i zuba tradicionalno obeležava u trećoj nedelji maja meseca, od 1991. godine.

Foto: Pixabay

U organizaciji i sprovođenju kampanje učestvuju Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, sa mrežom instituta/zavoda za javno zdravlje i Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Tokom Nedelje zadravlja usta i zuba intenziviraju se aktivnosti na informisanju stanovništva o značaju oralnog zdravlja i merama prevencije, a posebno o potrebi i mogućnostima da se ličnim i kolektivnim angažovanjem i pozitivnim ponašanjem čuva i unapređuje zdravlje usta i zuba. Nosioci i koordinatori ovih aktivnosti na nivou okruga su okružni instituti i zavodi za javno zdravlje, a za teritoriju svake opštine službe stomatološke zaštite domova zdravlja, uz aktivno učešće privatne stomatološke prakse, lokalne zajednice, privatnog sektora i udruženja građana.

Кampanja ima za cilj i da se dodatno motivišu pojedinci, porodice, zajednica i donosioci odluka za aktivan odnos prema unapređivanju oralnog zdravlja, obzirom da oboljenja usta i zuba, karijes (zubni kvar) i parodontopatije (oboljenje potpornog aparata zuba), imaju veliki zdravstveni, socijalni i ekonomski značaj, te predstavljaju javnozdravstveni problem u mnogim zemljama sveta.

Faktori rizika za nastanak bolesti usta i zuba nisu samo loša oralna higijena već i faktori koji su značajni i za nastanak oboljenja srca i krvnih sudova, malignih oboljenja, dijabetesa, kao što su nepravilna ishrana sa velikom količinom masti, soli i šećera, upotreba duvanskih proizvoda, štetna upotreba alkohola, fizička neaktivnost, ali i socijalne determinante zdravlja.

Opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja su:

  • Održavanje adekvatne higijene što podrazumeva redovno pranje zuba ujutru i uveče pred spavanje, kao i posle svakog obroka pastom za zube sa fluorom i korišćenje konca za zube;
  • Vezivanje sigurnosnih pojaseva u vozilu, kao i pravilno korišćenje dečijih auto sedišta.
  • Posete stomatologu radi redovne kontrole najmanje jednom u šest meseci ukoliko nije potrebno učestalije zbog lečenja i uklanjanje zubnog kamenca od strane stomatologa;
  • Izbalansirana ishrana bogata voćem, povrćem i mlečnim proizvodima sa smanjenim unosom šećera (izbegavati unos slatkih gaziranih napitaka i grickalica);
  • Prestanak pušenja;
  • Smanjenje ili prestanak konzumiranja alkohola;
  • Кorišćenje zaštitne opreme za sportske aktivnosti (kaciga, štitnik za zube…);

Zavod za javno zdravlje Požarevac, kao i prethodnih godina, u saradnji sa domovima zdravlja na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga podržava i organizuje pomenutu kampanju, u cilju informisanja stanovništva i sticanja znanja u vezi sa značajem i načinima očuvanja oralnog zdravlja.

U okviru službe stomatološke zdravstvene zaštite u Požarevcu tokom 2018. godine, na teritoriji Braničevskog okruga registrovano je ukupno 47.602 oboljenja sa stopom od 283,5/1000. Posmatrajući period od 2007-2018. godine, može se reći da je stopa u 2018. godini manja za 16,9% u odnosu na prvu godinu posmatranja (2007. godinu).

Od ukupnog broja oboljenja zuba na teritoriji Braničevskog okruga (47.602), kod dece od 0 do 6 godina registrovano je 5.211 oboljenja (stopa 579,0/1000), kod školske dece od 7 do 14 godina registrovano je 15.824 oboljenja (stopa 1277,6/1000), kod školske dece od 15 do 18 godina registrovano je 3.172 oboljenja (stopa 445,5/1000), kod odraslih od 19 do 64 godine registrovano je 15.282 oboljenje (stopa 154,7/1000) i kod lica sa 65 i više godina registrovano je 8.113 oboljenja (stopa 199,7/1000).