Швајцарска национална банка повукла је из оптицаја новчанице осме серије швајцарског франка. Народна банка Србије омогућила је банкама и овлашћеним мењачима да без провизија од грађана примају новчанице осме серије на штедњу, откупљују их или их мењају за новчанице девете серије до краја маја.

Foto: Pixabay

Преседник удружења мењача Борислав Брујић рекао је да беспрекорно теку замене и грађани немају разлога за било какву панику, тако да грађани који имају ту стару осму серију швајцараца ће моћи да замене без било какве провизије.

„Ако мењају у другу валуту, то иде преко конверзије преко динара, а могу и директно да мењају. Чак се и седма генерација и дан данас мења, али уз неку провизију. Тако да грађани немају разлога за панику јер они који не замене могу то и касније учинити“, рекао је Брујић.

Они који не успеју да замене новчанице у Србији, оне се могу заменити на шалтерима у Берну и Цириху или у Агенцији швајцарске националне банке или их послати преко поште . Међутим, поједине агенције имају ограничења у таквим разменама.

Извор: ртс