Сијамски близанци су идентични близанци чија су тела спојена ин утеро. Представљају редак феномен, те се процењује да се догађа између једног у 50.000 и једног од 100.000 порода, с тим да је њихова вероватност нешто виша у Југозападној Азији и Африци. Око половине су мртворођенчад, а мањи део се рађа са деформацијама који им живот чине немогућим. Преживљава их око 25%. Феномен је чешћи међу женском него мушком децом, у односу 3:1.

Foto vikipedija

Постоје две теорије које настоје објаснити порекло сијамских близанаца. Прва теорија је фисија, у којој се оплођена јајна станица делимично дели. Друга и више прихваћена теорија је фузија, при којој се оплођена јајна станица у потпуности дели, али матичне станице (које траже истовресне станице) проналазе матичне станице на другом близанцу и тако их спајају. Сијамски близанци деле исти хорион, плаценту и амниотичку врећу, иако те карактеристике нису везане искључиво за срасле близанце, те се такође могу пронаћи код монозиготских, али не-сраслих близанаца који деле те структуре у ин утеро.

Најпознатији пар сијамских близанаца су били Цханг и Енг Бункер (Тхаи: อิน-จัน, Ин-Цхан) (1811–1874), тајландска браћа рођена у Сијаму (данашњи Тајланд). Они су путовали са циркусом П. Т. Барнума те су наступали под именом Сијамски близанци (енглески: Сиамесе Тwинс. Цханг и Енг су били повезани са ткивом, месом и заједничком јетром. У савремено доба би их релативно лако раздвојили. С обзиром на реткост феномена, и славу браће, по њима је израз „сијамски близанци“ добио име.

Извор: википедија