Republički hidrometeorloški zavod izdao je upozorenja za područje Srbije i prestonice na visoke temperature, ali i kratkotrajne vremenske nepogode.

close-up photo of woman in orange coat

Foto: Pixabay

Danas u celoj zemlji, a sutra na istoku i jugu veoma toplo sa najvišom temperaturom od 34 do 36°C, u Beogradu danas oko 35°C – stoji u upozorenju RHMZ-a na visoke temeprature.

Takođe, najavljene su i kratkotrajne vremenske nepogode za subotu.

Sutra se lokalno očekuju kratkotrajne vremenske nepogode: obilni pljuskovi sa grmljavinom, grad, jak i olujni zapadni i severozapadni vetar.

Slično upozorenje i za Beograd.

Sutra su posle podne i uveče u pojedinim delovima grada moguće kratkotrajne vremenske nepogode: obilni pljuskovi sa grmljavinom, grad, jak i olujni zapadni i severozapadni vetar – upozorava RHMZ.

Takođe, izdato je i hidrološko upozorenje.

Na Dunavu, kao i na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca vodostaji će se narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Jadru, Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici, Toplici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednjemesečnim vrednostima 95% obezbeđenosti (biološkom minimumu).

Na području Bačke, Banata, Srema, Beograda, zapadne Srbije, Šumadije, Pomoravlja, istočne i jugoistočne Srbije na snazi je narandžasti meteoalarm, koji označava opasno vreme.

Na jugozapadu Srbije i na Kosovu i Metohiji na snazi je žuti meteoalarm, što znači da vreme može biti opasno.

Duvaće slab i umeren, istočni i jugoistočni vetar.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, u subotu će biti promenljivo i nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom.

U košavskom području ujutru i pre podne duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, koji će od sredine dana biti u pojačanju i skretanju na zapadni i severozapadni pravac.

U nedelju i ponedeljak biće svežije i vetrovito uz umeren, povremeno i jak severozapadni vetar.

Izyo: novosti