Za dve godine primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije za koruptivna krivična dela osuđene su 1.162 osobe, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić, koji je obišao posebna odeljenja za suzbijanje korupcije pri Višem sudu i Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

Foto: mpravde.gov.rs

Ilić je istakao da je pred posebnim odeljenjima za suzbijanje korupcije u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu za dve godine optuženo 1.528 lica.

„Čestitam svim posebnim odeljenjima za borbu protiv korupcije. Ovi rezultati su fascinantni kada se uporede sa ranijim rezultatima“, rekao je Ilić i dodao da su kazne zatvora izrečene prema 260 lica.

Državni sekretar je naglasio da je Ministarstvo pravde u prethodnom periodu bilo posvećeno obezbeđivanju svih uslova za funkcionisanje posebnih odeljenja, te da su u Novom Sadu ona smeštena u novoj zgradi, u Beogradu u rekonstruisanoj Palati pravde, a u Kraljevu u zgradi koja je renovirana 2017. godine.

Ilić je dodao da će za potrebe posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije i ostalih pravosudnih organa u Nišu biti rekonstruisana kasarna „Filip Kljajić“.

On je najavio i da se planira izgradnja nove zgrade u Kraljevu, za potrebe Prekršajnog i Privrednog suda u tom gradu.

Rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije pri Višem sudu u Kraljevu Milan Davidović rekao je da je to odeljenje za dve i po godine obradilo 450 krivičnih predmeta, od čega je tri četvrtine završeno sporazumima o priznanju krivice, a ostatak presudama u redovnom postupku.

Sanja Protić iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije pri Višem javnom tužilaštvu u tom gradu istakla je da je evidentan pomak u borbi protiv korupcije, a da su dokaz za to veliki broj osuđujućih presuda, broj lokalnih funkcionera protiv kojih su donete takve presude, veliki procenat zatvorskih kazni i iznosi oduzete imovine i novčanih kazni.

Posebna odeljenja za suzbijanje korupcije u Kraljevu obišli su i zamenik Republičkog javnog tužioca Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić, kao i gradonačelnik Predrag Terzić, koji je istakao da građani tog grada imaju mogućnost da na brži i lakši način dođu do pravde zahvaljujući saradnji Grada i Ministarstva pravde.

Izvor: mpravde.gov.rs