Полагањем венаца на споменик „Слобода“ у Пожаревцу обележена је годишњица НАТО бомбардовања.

На самом почетку свештеници Српске православне цркве су одржали помен погинулим војницима и полицајцима у току НАТО агресије.

Након тога су положени венци на споменик: венце су положили представници војске Србије, Града Пожаревца, Министарства унутрашњих послова, Градске општине Костолац, Браничевског управног округа, породица погинулих војника и полицајаца, јавна предузећа, удружења и политичких организација.

Након интонирања химне и минута тишине присутнима се обратио градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић који је у свом говору истакао да смо се данас окупили да још једном евоцирамо успомене на трагично погинуле суграђане током НАТО бомбардовања 1999. године:

„На данашњи дан, неверица, бес и страх прекинули су свакодневни живот. Тада смо се сви ми, али и остатак света подсетили да неправда још увек није непозната међународном праву и то крајем 20. векa у сред Европе. Током два и по месеца, агресија бестидно названа операцијом “Милосрдни анђео”, немилосрдно је Србији нанела ненадокнадиву штету. Ту превасходно мислим на ону која се мери људским животима, али је тада слабој домаћој економији нанесена и велика материјална штета. Најстрашније је што је неразумним играњем рата тадашњих светских моћника бесповратно, та 1999. година, однела две и по хиљаде живота. Читава Србија жали за њима, али и сви они у свету који су још тада увидели неправду силе над истином. Тада су они били тихи, али како време одмиче, све су гласнији. Подизање гласа, дужност је свих нас у Пожаревцу који се сећамо и оних деветнаесторо полицајаца и војника из Браничевског округа. Више од две деценије је прошло од те трагедије, али саосећајући у вашем болу схватам колико је она велика и данас, за све њихове суграђане, пријатеље и породице. Сећамо се онога што је било, и што се десило, а то је да су се херојском погибијом ваши и наши мученици сврстали у ред свих великих браниоца Србије кроз њену историју, и не само Србије. Свако на овој планети који је погинуо бранећи свој комад земље, данас је у строју са њима, у војсци палих праведника. Скоро свака генерација ратника наше земље дала је свој допринос попуњавању ове небеске војске. Наших деветнаесторо хероја остаће упамћени што су свој живот дали у борби против сигурно највеће војне силе на свету која је састављена и која се обрушила на нас. Иако историјске читанке у свету још увек различито гледају на оно што се десило 1999. године, сигуран сам у то да ће једнога дана једногласно одати достојну пажњу погинулима браниоцима у бомбардовању Србије. До тада, обећавам да ће их се њихов Пожаревац и Браничево вечно сећати. Нека им је вечна слава и хвала.“

Извор/Фото: pozarevac.rs