Vlada Srbije saopštila je danas da je donela odluku da su svi građani i privrednici, sve vreme trajanja opasnosti od širenja zarazne bolesti kovid, u obavezi da se pridržavaju zaštitnih mera.

Foto: N1

Kako se navodi, obustava izvođenja nastave u prostorijama visokoškolskih ustanova, srednjih i osnovnih škola, kao i obustava rada tih ustanova na snazi je sve dok traje opasnost od širenja kovid-19.

Vlada je dodala da se određene obrazovno-vaspitne aktivnosti mogu organizovati u prostorijama ustanova uz primenu i poštavanje svih zaštitnih mera.

Za vreme boravka u parkovima i na javnim površinama namenjenim za rekreaciju, građani su dužni da održavaju međusobno rastojanje od dva metra.

Poslodavci koji obavljaju delatnosti u oblasti trgovine na malo, usluga u oblasti ugostiteljstva, kao i preduzetnici u trgovinskim centrima, dužni su da primene sve preventivne mere – ograničen broj ljudi u istom prostoru, dezinfekcija objekata, upotreba zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.

Priređivači igara na sreću mogu obavljati svoju delatnost u objektima koji nisu veći od 400 metara kvadratnih uz primenu svih obavezujućih zaštitnih mera.

Lična dokumenta kojima je istekao rok važenja za vreme vanrednog stanja smatraće se važećim, ukoliko zahtevi za izdavanje novih budu podneti u roku od 30 dana od dana prestanka vanrednog stanja.

Vlada je usvojila i odluku o bespovratnoj finansijskoj pomoći iz budžeta u neto iznosu od 30.000 dinara mesečno, za period od tri meseca, onima koji imaju status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, koji je utvrdilo reprezetnativno udruženje u kulturi u skladu sa Zakonom o kulturi.

Pismo Evroligi

Takođe, Vlada se na današnjoj sednici saglasila da se organizaciji Euroleague Basketball uputi pismo kojim se garantuje ulazak učesnika finala sezone 2019/2020 u Srbiju.

Grad Beograd se, uz podršku predsednika Srbije, zvanično kandidovao za organizaciju završnice Evrolige, koja će biti održan od 4. do 26. jula ove godine.

Organizacija najvećeg košarkaškog klupskog takmičenja u Evropi predstavljala bi, smatra Vlada, veliku čast za Srbiju i veliki turistički podsticaj, imajući u vidu da je ta grana privrede najugroženija epidemijom korona virusa.

Vlada je još jednom apelovala na sve građane da se, uprkos prestanku vanrednog stanja i ukidanju određenih pravila, pridržavaju svih preventivnih mera u cilju zaštite od kovid-19.

Izvor: N1