Izvor: Vlada Srbije/Foto: Pixabay

Vlada Srbije je radi epidemiološkog nadzora uspostavila Informacioni sistem COVID-19 kao „jedinstveno i centralizovano softversko rešenje“, u kojem će se voditi podaci o izlečenima i preminulima, osobama testiranim na koronavirus, kao i o osobama kojima je izrečena mera samoizolacije.

Prema Vladinom zaključku, objavljenom u Službenom glasniku, zdravstvene ustanove u kojima se leče oboleli od koronavirusa, instituti i zavodi za javno zdravlje, laboratorije koje vrše testiranje i druge nadležne institucije i organi u obavezi su da u sistemu vode podatke i da ih ažuriraju na dnevnom nivou.

Podaci se vode na nivou lokalnih samouprava, kao i na republičkom nivou.

Sistem će voditi Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, a tehničku podršku pružaće Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Republički fond za zdravstveno osiguranje.

„Batut“ je u obavezi da dostavlja podatke Ministarstvu zdravlja, radi pripreme izveštaja i objavljivanja „pseudonimizovanih podataka“ za javnost, kao i u anonimizovanoj formi Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Institut će dostavljati podatke o datumu, mestu, polu, uzrastu, tipu lečenja i druge statističke podatke.

U Vladinom zaključku se navodi i da će Institut za javno zdravlje dostavljati podatke iz sistema MUP-u, Vojsci Srbije i drugim nadležnim organima, radi nadzora sprovođenja mera samoizolacije i pojačanog zdravstvenog nadzora.

Organi državne uprave obavezuju se da prilikom objavljivanja podataka u vezi sa epidemijom saopštavaju podatke iz softverskog rešenja.