Nedelja zdravlja usta i zuba

Počev od davne 1991. godine, u Srbiji se svake godine u trećoj nedelji maja obeležava Nacionalna nedelja zdravlja usta i zuba. Osnovni cilj kampanja i inicijativa koje se organizuju u ovom periodu jeste da se skrene pažnja na veliku ulogu i značaj oralnog zdravlja i higijene u celokupnom zdravlju čoveka.

woman with silver and yellow hoop earrings
Foto: Unsplash

Kako bi se doprlo do što većeg broja ljudi, a naročito dece, sprovode se razne aktivnosti pod okriljem Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” i Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Cilj ovih aktivnosti jeste taj da se javnost upozna sa merama prevencije, pravilnom oralnom higijenom i značaju zdravlja usta i zuba. Nosioci ovih aktivnosti uključuju zavode za javno zdravlje, okružne institute, kao i sve državne i privatne stomatološke ustanove.

Nastanak bolesti usta i zuba ne vezuje se samo sa nepravilnu oralnu higijenu, nego i za nezdrav stil života koji uključuje prekomeran unos šećera, soli i masti, kao i upotrebu duvanskih proizvoda i alkohola, kao i fizička neaktivnost. Pored bolesti usta i zuba, ovi faktori doprinose i pojavi hroničnih i kardiovaskularnih oboljenja, pa se skretanjem pažnje na ovaj problem još više naglašava uloga oralnog zdravlja u celokupnom zdravlju čoveka.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, stanovnici Srbije ne vode dovoljno brige za zdravlje usta i zuba. Svega polovina stanovništva redovno pere zube, a skoro 13% građana nema ni jedan zub.

Da bi se ovi podaci promenili, potrebno je konstantno edukovati najmlađu populaciju kako bi generacije koje dolaze shvatile ozbiljnost i značaj oralne higijene.

Izvor: aqualab