Vitni Hjuston je bila američka pop i R&B pevačica i glumica. Bila je jedna od najnagradjivanijih ženskih vokala svih vremena. Ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najtiražniji izvođač sa više od 200 miliona prodatih nosača zvuka širom sveta.

Foto: biografija.org

Rođena je 9. avgusta 1963. godine u Njujorku u američkoj saveznoj državi Nju Džersi.

Objavila je sedam studijskih albuma koji su prodavani u dijamantskim, platinastim i zlatnim tiražima.

Na filmskom platnu je debitovala 1992. godine u romantičnom trileru „Telohranitelj“. Snimila je sedam pesama za ovaj film, uključujući i singl „I Will Aways Love You“ za koji je dobila nagradu Gremi  u kategoriji „singl godine“. Ista pesma je postala najprodavniji singl ženskog izvođača u istoriji.

Usledile su uloge u filmovima „Witing to Exhale“ iz 1995. i „The Preacher`s Wife“ iz 1996. godine.

Muzika iz filma „The Preacher`s Wife“ postao je najprodavaniji gospel svih vremena.

Ipak, sjajnu karijeru zasenili su problemi sa narkoticima, pa je CD „Just Whitney“ koji je snimila četiri godine kasnije naišao na podeljene reakcije kritike i publike. Mediji su sve više pisali o tome, kao i o burnom braku sa Bobijem Braunom. Posle šestogodišnje diskografske pauze objavila je album „I Look to You“ kojim se vratila na „Bilbordovu“ top listu.

Vitni Hjuston je 11. februara 2012. godine pronađena u kadi hotelskog apartmana 434 „Beverli Hilton” hotela, bez svesti i utopljena u vodi. Kao uzrok smrti navodi se davljenje i posledice srčane bolesti i upotrebe kokaina.

Autor: RTV „Biser“