Бранко Радичевић је уз Ђуру Даничића био најоданији следбеник Вукове реформе правописа српског језика и увођења народног језика у књижевност.

Фото: Википедија

На данашњи дан 1925. године рођен је Бранко В. Радичевић. Био је песник, романсијер, приповедач, новинар, писац за децу, аутор више монографија, антологија и књига етно-записа.

Бранко је студирао на Правном факултету у Београду. Живео је и стварао у Чачку, Сарајеву и Београду. Kао новинар и уредник радио је у „Дуги“, „Борби“ и „Вечерњим новостима“.

За свој обиман књижевни рад и ангажман у области културе добио је низ угледних књижевних и друштвених признања: „Седмојулску“, „Вукову“ награду, награду „Српске књижевне задруге“ за животно дело, плакету „Дисово пролеће“ и друге. Бранко В. Радичевић је објавио око седамдесет књига, међу којима су најпознатије књиге поезије: „Земља“, „Вечита пешадија“, „Војничке песме“ и романи: „Бела жена“, „Изгубљени град“, „Поноћни свирачи“, „Сељаци“ и „Сведок“, као и књиге за децу „Песме о мајци“, „Приче о дечацима“ и „Дух ливада“.

Стваралачко дело Бранка В. Радичевића сврстава се у саме врхове савремене српске књижевности.

Извор: РТС