Бранко Радичевић је уз Ђуру Даничића био најоданији следбеник Вукове реформе правописа српског језика и увођења народног језика у књижевност.

Фото: Википедија

На данашњи дан 1925. године рођен је Бранко В. Радичевић. Био је песник, романсијер, приповедач, новинар, писац за децу, аутор више монографија, антологија и књига етно-записа.

Бранко је студирао на Правном факултету у Београду. Живео је и стварао у Чачку, Сарајеву и Београду. Kао новинар и уредник радио је у “Дуги”, “Борби” и “Вечерњим новостима”.

За свој обиман књижевни рад и ангажман у области културе добио је низ угледних књижевних и друштвених признања: “Седмојулску”, “Вукову” награду, награду “Српске књижевне задруге” за животно дело, плакету “Дисово пролеће” и друге. Бранко В. Радичевић је објавио око седамдесет књига, међу којима су најпознатије књиге поезије: “Земља”, “Вечита пешадија”, “Војничке песме” и романи: “Бела жена”, “Изгубљени град”, “Поноћни свирачи”, “Сељаци” и “Сведок”, као и књиге за децу “Песме о мајци”, “Приче о дечацима” и “Дух ливада”.

Стваралачко дело Бранка В. Радичевића сврстава се у саме врхове савремене српске књижевности.

Извор: РТС

Podeli