U samom centru Temišvara, na Trgu pobede i u restoranu “Lojd“, održana je prezentacija turističkih potencijala opštine Veliko Gradište.

Foto: Turistička organizacija opštine Veliko Gradište

U saradnji sa Savezom Srba u Rumuniji, Konzulatom Republike Srbije i temišvarskim vlastima, opština Veliko Gradište organizovala je, već tradicionalno, kulturno-turistički promotivni performans koji je počeo konferencijom za novinare i predstavnike turističke privrede.

Mnogobrojnim predstavnicima medija obratili su se predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru Vladan Tadić, direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište Dajana Stojanović, sekretar Saveza Srba u Temišvaru Zlatiborka Markov i vlasnik restorana “Lojd“ Javor Radovanković.

Direktorka Turističke organizacije gospođa Stojanović zahvalila je svima koji su pomogli organizaciju ovog događaja i ujedno istakla značaj turista iz Rumunije za turizam ovog mesta. “Ovom prezentacijom pokušaćemo da se zahvalimo našim dragim gostima iz Temišvara i, ujedno, pozovemo nove posetioce koji su zainteresovani za klasične odmore, sport i rekreaciju, potpuno uživanje u krstarenju turističkim brodovima ili jednostavno za veselu atmosferu na našim manifestacijama. “.

Turistima iz Rumunije je ponuda bogatog manifestacionog turizma veoma interesantna i oni već tradicionalno učestvuju na našim gastronomskim festivalima ali i kulturološkim manifestacijama, a na Ramskim sutonima skoro svake godine učesnici su i pesnici iz Udruženja Srba iz Rumunije. Bogata ponuda kulinarskih specijaliteta privlači sve turiste pa su gradištanski ugostitelji imali priliku da direktno prezentuju svoje restorane posetiocima jučerašnjeg skupa, među kojima i predstavnicima turističkih agencija iz Rumunije.

Ponudu Velikog Gradišta predstavio je predsednik opštine Milić, istakavši želju da turisti posete ovo mesto uz uverenje da “ko jednom dođe, uvek će se vraćati“. Kako je rekao, Srebrno jezero, koje je jedno od najlepših i najpoznatijih turističkih mesta Srbije, nalazi se na svega stotinak kilometara od Temišvara, a posetioci koji dolaze imaju priliku da na tradicionalan način, skelom preko Dunava, uplove u Veliko Gradište kod Ramske tvrđave i nastave ka Srebrnom jezeru. Jezero svojom bogatom ponudom može da zadovolji potrebe i najzahtevnijih turista – pre svega tu su duge, uređene plaže, jedan od najlepših akva-parkova Srbije, Nacionalni veslački centar, sportski tereni, kamp Miloša Teodosića, našeg proslavljenog košarkaša. Ne sme se ispustiti ni blizina prelepe Ramske i Golubačke tvrđave, renoviranih prethodnih godina. Predsednik je ovom prilikom najavio i važne projekte koje će opština realizovati u narednom periodu.

Generalni konzul gospodin Tadić je istakao važnost Generalnog konzulata u Temišvaru za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta u ovom regionu kao i to da će uvek podržavati i promovisati promotivne aktivnosti poput ove.

I predstavnica Saveza Srba u Rumuniji gospođa Markov potvrdila je da je saradnja sa opštinom Veiko Gradište i njenim javnim ustanovama veoma dobra što donosi i dobre rezultate.

Domaćin ovog skupa i vlasnik restorana “Lojd“ gospodin Radovanković izrazio ježelju da ovo bude još jedna u nizu akcija povezivanja Srbije i Rumunije.

Performans je nastavljen na samom Trgu pobede, a mnogobrojni posetioci uživali su u spektakularnom nastupu izvođačke grupe Ansambla narodnih igara i pesama “Vlastimir Pavlović Carevac“ kojem su se i sami pridružili.

Na prijateljski poziv, u restoranu “Lojd“ u Rumuniji, Veliko Gradište je uspelo na jedan dan da prenese razigrani i veseli duh ovog mesta i da se pokaže kao dobar domaćin.

Podršku organizaciji pružio je Kulturni centar “Vlastimir Pavlović Carevac“, a posetiocima su se predstavili ugostitelji “Kod Tadića“, restorani “Kod Brke“, “Dinčić“, “Dunavski cvet“, “Kasina kod Ajduka“, “La Taverna“ i vlasnici privatnog smeštaja te “Vinarija Stokić“ i “Distillery Kumane“.