Turisti i putnici iz Evrope će uglavnom moći da putuju na letnje destinacije na svom evropskom kontinentu, i to ako ne dolaze iz zemalja u kojima je zaraza Covid-19 prilično rasprostranjena.

Pixabay

Širenje korona virusa još nije zaustavljeno i još uvek postoji rizik od drugog talasa pandemije. Međutim, mnoge zemlje, a posebno one koje zavise od turizma, moraju da otvore svoje granice s obzirom na to da im je sektor putovanja i turizma presudan za ekonomiju, odnosno njihov udeo u BDP-u zemlje je visok.

Tako, CNBC donosi listu zemalja u koje će se ovog leta moći slobodnije putovati, što ne znači da neće biti određenih pravila i restrikcija.

Putovanje u evropske destinacije za vreme korona virusa

Pod pretpostavkom da će naši sugrađani najviše putovati po Starom kontinentu, na vrh ove liste stavili smo evropske destinacije. U neke od ovih država Evropljani već mogu da putuju, a od prvog jula to će moći da čine i oni sa drugih kontinenata, prenosi Biznis i finansije.

Očekuje se da će zemlje postepeno ukidati zabrane, i to prvo za one koji dolaze iz zemalja sa malim brojem zaraženih, dakle, kako sada izgleda, ne za putnike iz Srbije.

Italija i Bugarska su već otvorile svoje granice za turiste iz većine evropskih zemalja. Austrija, Hrvatska, Kipar, Mađarska, Crna Gora, Portugalija, Slovenija i Slovačka takođe primaju posetioce ali sa liste zemalja koje nemaju mnogo zaraženih.

Sledeće nedelje Nemačka će otvoriti svoje granice za stanovnike 31. evropske države, Grčka za turiste iz 29. zemalja, a Holandija za 12 članica EU.

Budući da veliki broj naših sugrađana letuje u Grčkoj, treba imati u vidu da će do 30. juna oni koji doputuju na njenu teritoriju iz zemalja sa visokom stopom zaraženih morati da urade test na korona virus.

Island, Belgija i Švajcarska će početi da primaju putnike iz članica EU i onih koje pokriva Šengenski sporazum. Ovo će dozvoliti i Španija, ali u julu.

Daleke destinacije

Većina karipskih ostrva je već otvorena za turiste, ali uz priloženi negativni test na korona virus 48 sati pred put. Jamajka se otvara 5. juna, a tada će i Bahami početi da primaju jahte i privatne avione, dok će za ostale, one plićeg džepa, odlazak tamo biti moguć od 1. jula.

Slično će učiniti i Sejšeli – tamo sada mogu otići oni sa jahtama i privatnim avionima, a od jula će moći i turisti koji putuju komercijalnim letovima.

Šri Lanka otvara svoje granice od prvog avgusta uz dokaz da turisti imaju zdravstveno osiguranje, da planiraju da ostanu bar pet noći, i najvažnije – da su negativni na korona virus.

Putovanja po Srbiji

Kako stvari stoje i ukoliko ne dođe do pogoršavanja epidemiološke situacije, dosta naših građana se odlučuje da provede odmor ili putuje po Srbiji. Za sada deluje da su ugašena sva veća žarišta virusa u našoj zemlji, ali građani neka budu oprezni i prate epidemiološku situaciju iz dana u dan.

Ramska tvrđava, RTV „Biser“

Destinacije u Srbiji za odmor ili izlet

Putovanja po Srbiji su poslednjih godina bila zapostavljena, ali sve više ulaze u modu. Srbija kao destinacija je idealna za kraće i produžene vikende, izlete, ali i za kompletan odmor sa porodicom i decom ili bez njih.

Srbija, pre svega, nudi divnu prirodu i kulturnu baštinu, a do destinacija u Srbiji se lako stiže.

Svaki kraj Srbije je podjednako zanimljiv. Vojvodina, Šumadija, Zapadna Srbija, Istočna Srbija, Južna Srbija – sigurni smo da mnoge delove zemlje niste videli ili niste znali da postoje. Otud ćemo se potruditi da vam predstavimo Srbiju na pravi način.

Smeštaj u Srbiji je često prilagođen džepu lokalnog posetioca. Ako su vam hoteli u Srbiji skupi, tu je privatni smeštaj, ali i etno sela u Srbiji koja daju specifičan doživljaj putovanja.

Planine u Srbiji su priča za sebe, ali ne treba zaboraviti ni banje i arheološke parkove. Istorija i kultura ove zemlje zaslužuju da na nju obratite posebnu pažnju.

Šta videti u Srbiji i kako planirati vikend ture, najpopularnije destinacije u Srbiji i one manje popularne, ali i mesta koja turisti još nisu otkrili uz turističke vesti o Srbiji su pravi razlog da čitate najveći turistički portal u Srbiji – Daljine.rs.

Na kraju, ne zaboravite da prirodu treba da čuvate i da je negujete. Tako će Srbija potrajati još mnogo godina na radost svih budućih posetilaca.

Izvor: daljine.rs