Национални дан без дувана обележава се 31. јануара под слоганом „Живот без дувана – за бољу будућност нових генерација” наглашавајући значај заштите младих од употребе дувана, као и заштиту од нових изазова у вези са дуваном са којима се млади сусрећу.

У свету сваке године услед употребе дувана и изложености дуванском диму превремено умире близу 8 милиона људи односно више од 20.000 сваки дан.

У Србији, најмање 15.000 људи превремено умре због пушења. Употреба дувана је повезана са настанком бројних болести. Готово да нема органа у људском телу на који дуван нема штетан утицај.

Од свих смртних случајева узрокованих кардиоваскуларним болестима, 17% је последица употребе дувана и изложености дуванском диму.

Рак плућа је последица директног излагања канцерогеним супстанцама из дуванског дима. Употреба дувана је фактор ризика за многе друге болести као што су опструктивна болест плућа, астма, емфизем, хронични бронхитис, болести уста као што је пародонтитис и многе друге. Важно је нагласити да употреба дувана утиче и на репродуктивне органе, па тако може утицати и на смањење плодности.

Посебно осетљива популација су млади, а већина данашњих пушача прву цигарету је запалила током адолесценције.

Резултати Глобалног истраживања које је спровео Институт за јавно здравље Србије ”Др Милан Јовановић Батут” у 2019. години у свим школама у Србији, показују да: 11% ученика пуши цигарете, подједнако девојчице и дечаци, 37% ученика је бар једном пробало цигарете, а 43% неки дувански производ, 9% младих пуши наргиле, 6% користи електронску цигарету, 6 од 10 садашњих пушача покушало је да престане са пушењем у претходних 12 месеци, 70,4% ученика који сада пуше цигарете долази до цигарета тако што их купује у продавницама, самопослугама или на киосцима, 82,6% оних ученика који купују цигарете није било спречено да их купи због својих година, 61% младих изложено је дуванском диму на затвореним јавним местима, 82,2% ученика подржава забрану пушења у затвореним јавним местима.

Завод за јавно здравље Пожаревац, поштујући Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму, подржава кампању поводом Националног дана без дуванског дима и у сарадњи са свим здравственим установама Браничевског и Подунавског округа координира и спроводи здравствено васпитнe активности.

Извор: zzjzpo.rs, batut.org.rs