Na pijacama u Italiji uvedeno je novo zanimanje – kovid menadžer. Šta su njegovi zadaci i kako su ga građani prihvatili?

Foto: Pixabay (ilustracija)

Pijace na otvorenom otvorile su se nakon dva meseca pauze i ova kategorija trgovaca pretrpela je ogromne ekonomske gubitke. Za sada se prodaja ograničava samo na namirnice jer faza dva u Italiji podrazumeva postepeno i eksperimentalno otvaranje.

Tezge moraju da budu udaljene i po dva i po metra, na pijace imaju pristup osobe kojima se prvo meri temperatura i moraju imati maske i rukavice koje, ukoliko nemaju, dobijaju na licu mesta.

Od ukupno 94 normalno aktivne pijace u Milanu otvoreno je 26. Prodavci se nadaju da će se uskoro kupci vratiti i imati poverenja u svoje stalne dobavljače. Otvaranjem pijaca uvedena je nova figura u obliku kovid menadžera.

Njegov zadatak u prethodnim danima bio je planiranje i organizacija aktivnosti. Od sada je prisutan na licu mesta gde kontroliše poštovanje svih propisa i mera bezbednosti. To je novo zanimanje nastalo u vreme epidemije koronavirusom. Faza dva u Italiji predvidela je uvođenje ove nove figure koja na pijacama treba da odredi koliko osoba sme da bude prisutno na tom mestu, broj prodavaca, broj tezgi, meri se distanca, raspoređuju se tezge, utvrđuju se ulasci i izlasci.

Ukratko, kovid menadžer je koordinator koji nadgleda da se na italijanskim pijacama sve obavlja kako je predviđeno propisima. On je i osoba kojoj se obraćaju trgovci ako dolazi do bilo kakvog problema, nekih kritičnih situacija, a tu su i za svaku primedbu ili pitanje.

Na novinarska pitanja odgovaraju da oni proveravaju da li se sve odvija po propisima, na primer da li se pre ulaska građanima meri telesna temperatura i da li im se daje odgovarajuća maska. Proveravaju i da li postoji propisana razdaljina među osobama, da ulični prodavci imaju ličnu zaštitu i opremu, kao i odgovarajuće materijale za socijalnu zaštitu.

Inače, prodavci nisu zadovoljni uslovima otvaranja pijaca, uvođenjem kovid menadžera i ogradama koje smatraju neprimerenima i nadaju se da će se od 18. maja nešto promeniti nabolje.

Izvor: eKapija