Stariji osnovci i srednjoškolci od ponedeljka prelaze na onlajn nastavu. Ministarstvo prosvete uputilo je dopis školama kako će se učenici ocenjivati.  Polugodište će se završiti 21. decembra kada počinje zimski raspust.

Pixabay

Nastavnici treba da insistiraju na bitnim sadržajima, tj. na sadržajima koji su ključni za ostvarivanje ishoda obaveznog predmeta, izbornog programa i slobodne nastavne aktivnosti.

Posebnu pažnju treba posvetiti napredovanju učenika u skladu sa principima formativnog ocenjivanja, po uputstvima koje su škole dobile u prethodnom periodu.

„Ocene koje su učenici dobili u toku neposrednog obrazovno-vaspitnog rada od početka ove školske godine i podaci o napredovanju učenika i ocene koje će učenici dobiti u periodu do završetka prvog polugodišta omogućiće izvođenje zaključne ocene“, navodi se u dopisu.

Nastavnik može da sam planira ocenjivanje, pa i da pomeri pismene zadatke za drugo polugodište, ali da tada vodi računa o ravnomernom rasporedu u odnosu na druge pismene i kontrolne zadatke.
Ako je učenik nezadovoljan predlogom zaključne ocene na kraju polugodišta može se za njega organizovati odgovaranje u školi uz poštovanje svih epidemioloških mera.
Učenik koji nema potreban broj ocena za utvrđivanje zaključne ocene iz opravdanih razloga (bolest, izolacija) može ostati neocenjen. Tim učenicima, navode u ministarstva, potrebno je posebno planirati dodatnu podršku u drugom polugodištu.
Autor: RTV Biser