Arheološki tim koji radi na lokalitetu Viminacijum kod Kostolca otkrio je do sada neistražene grobove u nekropoli iz vremena antičkog Rima, a za samo tri meseca istraženo više od 170 grobova.

viminacium.org.rs

Na tom mestu su sahranjivani stanovnici Viminacijuma, prestonice Gornje Mezije, od početka II do kraja IV veka. Groblje je postavljeno uz antičku saobraćajnicu koja je spajala Viminacijum sa unutrašnjošću provincije na jugu.

Budući da je bila u upotrebi gotovo 300 godina, grobovi u nekropoli su postavljeni veoma gusto, a pronađeni su i neopljačkani sarkofazi sa arhefaktima. Do sada je otkopano više od 300 različitih predmeta (arhefakata) uglavnom nakita i delova odeće.

„Kada se govori o tako velikom uzorku, po pravilu se očekuju i otkrića koja iskaču iz uobičajenog grobnog inventara i koja zbune i oduševe arheologe. Celine koje se odlikuju specifičnim načinom pogrebnog rituala ili odskaču izborom predmeta položenim uz pokojnike, izlaze na svetlost dana na nedeljnom nivou“, kaže za Betu vođa arheološkog tima i direktor Arheološkog instituta u Beogradu Miomir Korać.

„Ono što je u ovom trenutku izvesno je da se arheološka istraživanja vrše na delu nekropole koji je koristilo imućnije stanovništvo, sa indicijama da se radi o ljudima iste etničke pripadnosti. Dobra očuvanost skeletnog materijala omogućiće interdisciplinarni pristup pomenutoj problematici, te arheolozi željno iščekuju analize drevne DNK, odnos izotopa stroncijuma i kalcijuma u zubima itd“, dodao je on.

Arheolozi su u neprekidnoj „trci“ sa termoelektranom koja ima kopove upravo na lokaciji na kojoj je bio anrtički Viminacijum, a u vreme pandemije čak su pojačali aktivnost.

„Arheološki institut u saradnji sa EPS-om nastoji da spase sve arheološke ostatke na podružju ugroženom radovima. Nakon ukidanja vanrednog stanja, arheološki tim sprovodi istraživanja na mestu planiranom za izgradnju deponijske linije uglja“, naveo je Korać.

Autor: N1