Umetnici širom sveta proslavljaju 17. januara rođendan umetnosti – specijalnim programima koje emituju pod pokroviteljstvom Ars akustika grupe Evropske radiodifuzne unije (EBU).

RTV Biser

Rođendan umetnosti (Art’s Birthday) nastao je kao omaž umetniku Robertu Filiuu, koji je objavio 17. januara 1863. godine da je Umetnost rođena tačno pre milion godina kada je neko ispustio suvi sunđer u kofu sa vodom. Za ovaj međunarodni radijski događaj i proslavu milion i 58. godine postojanja umetnosti odeljenje Ars Akustike je organizovalo razmenu ‘poklona’ u formi ekseprimentalnih, radiofonskih ostvarenja u trajanju od dvadeset minuta iz dva glavna centra – Berlina u organizaciji Dojčlandradio Kultura i Beča kojim rukovodi Kunstradio Austrijskog radija ORF. Uz same radove, slušaoci će moći da čuju i džinglove stanica i najave na različitim jezicima.

U programu, sa svojim autorskim prilozima, učestvuju nacionalne radio stanice iz Švajcarske, Slovačke, Hrvatske, Češke, Austrije, Slovenije, Belgije i Nemačke. U 21 sat iz Elektronskog studija i Studija 6 Radio Beograda čućete nastup Pola Pinjona sa kompozicijom Beogradski Sinti 100 razgovara sa svojom prošlošću.

Više OVDE