Kursevi na sajtu Petlje su osmišljeni tako da paralelno prate zvanično gradivo, pa će učenici moći da ih prolaze samostalno ili u grupama.

Petlja.net

Fondacija Petlja je na svojoj stranici net.kabinet postavila edukativne materijale za novu školsku godinu. Za svaki razred osnovnih i srednjih škola napravljeni su onlajn kursevi, ali i prateći dodatni materijali za one koji žele da nauče više.

Čitav materijal je osmišljen tako da paralelno prati zvanično gradivo, pa će učenici kurseve moći da prolaze samostalno ili u grupi koju je formirao nastavnik. Na net.kabinetu ih očekuju zadaci iz programiranja i drugih oblasti informatike i računarstva, video lekcije, testovi, a moći će i da prate svoj napredak i rade domaće zadatke.

Kursevi su, naravno, besplatni, a sve što učenici treba da urade jeste da naprave nalog na sajtu Petlje. Ukoliko su preko škole već dobili nalog na Majkrosoftovoj (Teams, Office 365) ili Guglovoj (Google Classroom, G Suite) platformi, sa istim nalogom mogu da koriste i net.kabinet.

Budući da su kursevi besplatni i osmišljeni tako da lagano uvode decu u svet programiranja, više su nego korisni i onima starijima koji žele da uče ovu oblast. Za tu svrhu postoji i veliki broj klasičnijih priručnika koji se nalaze sajtu Fondacije Petlja.

Net.kabinet je razvijan u saradnji sa Inicijativom „Digitalna Srbija” i u narednim mesecima će se na njemu naći još mnogo novih sadržaja. Već sada se tamo nalazi sve što je potrebno za novu školsku godinu — od septembra do juna — bez obzira na to da li će se nastava odvijati u učionici ili od kuće.

Autor: Startit