Opštini Veliko Gradište danas je u gradskom zdanju uručena bronzana plaketa Šampion solidarnosti za uspešno učešće i najveći broj davalaca krvi u Zimskoj kampanji 2021. godine Instituta za transfuziju Srbije.

Foto: velikogradiste.rs/

Kako je navela direktorka Instituta, dr Vesna Mijucić, ova opština, koja već godinama unazad osvaja različita priznanja vezana za dobrovoljno davalaštvo krvi, dobitnik je bronzane plakete u kampanji u kojoj je učestvovalo 39 gradova i opština, sa oko 4.300 davalaca krvi.

Ona je istakla i da je pandemija kovida napravila velike teškoće u prikupljanju dovoljnih rezervi krvi, ali i da je ohrabrujuće to što je prošle godine na teritoriji Republike Srbije prikupljeno 190 jedinica krvi, što je više nego u 2020. godini, kao i da su građani Velikog Gradišta prošle godine dali 30 odsto jedinica krvi više u odnosu na 2020. te da je taj nivo veći od proseka Republike Srbije. Ujedno, Mijucić je zahvalila i Crvenom krstu Veliko Gradište na postignutim rezultatima.

Primivši priznanje, zamenik predsednika opštine Slađan Marković rekao je da Gradištanci, zajedno sa Crvenim krstom koji se trudi da organizacija prođe u najboljem redu, i pored četiri redovne kampanje traže način da naprave još jednu vanrednu što je doprinelo ovom priznanju.

“Ja sam ponosan na moje Gradištance, ova bronzana plaketa je plaketa koju su, u stvari, oni zavredeli. Još sam ponosniji, s obzirom da smo dve godine u godini pandemije, da oni prepoznaju značaj davalaštva krvi u teškim vremenima i da su održali kontinuitet i pored svih nepogoda koje su nas snašle.“, rekao je Marković, dodavši da ova nagrada obavezuje na još bolje rezultate.

Marković je ovom prilikom uputio molbu svima da se priključe kampanji i da daju krv i onda kada to nije potrebno samo njihovim najbližima.