Све вакцине ће бити прихваћене за улазак у Грчку и они који су имунизовани биће усмерени у зелену траку на граници, чиме би се гужве смањиле. Онима који не буду имали потврду о вакцинацији, биће потребан негативан ПЦР тест или антигенски тест. Министар туризма Грчке Харис Теохарис, који је у посети Београду, и српска министарка Татјана Матић навели су да када се каже да ће бити прихваћене све вакцине, мисли се и на кинеску и руску, поред оних које су већ прихваћене у Европској унији. Туристичка сезона креће 14. маја, односно тада се отварају границе, рекао је Теохарис.

Pixabay

Постоји могућност да земље које имају успех у имунизацији, као што је Србија, буду укључене у наш пилот пројекат где ћемо можда пустити њихове туристе и у априлу. Али то зависи од здравствене ситуације, додао је Теохарис.

За децу старију од 10 година биће обавезан ПЦР тест, док за млађе није потребан.

Министарка трговине туризма и телекомуникација Татјана Матић и Теохарис потписали су у Београду Заједничку изјаву о сарадњи два министарства током и после пандемије.

Према речима министарке туризма Србије циљ је да се грађанима Србије омогући улазак у Грчку и да се међусобно признају дигитални сертификати и нагласила је да се нада ће то ускоро И да се догоди, односно да ће туристи из Србије ускоро моћи да уђу у Грчку.

Министар туризма Грчке истакао је да се Србија и Грчка заједно боре да се туристичка индустрија што пре поврати и овај потпис, према његовим речима, потпис је пријатељства.

Договор који је најављен, у договору са премијером Грчке, јесте да ћемо успети да дођемо до јединственог уверења које ће моћи да потврди да ли је неко вакцинисан и негативан на вирус.

„Наше земље успеле су да остваре успехе у погледу имунизације, али морам да истакнем да је Србија имала више успеха од нас“, истакао је министар Теохарис.

У Грчкој ће туристички радници бити вакцинисани након приоритетних група, у мају, пре отварања граница.

 

Извор: н1