Pandemija koronavirusa u svetu ne jenjava. Prema podacima sajta Worldmeter, potvrđeno je deset miliona slučajeva zaraženih u 215 zemalja i teritorija u svetu, a skoro pola miliona je izgubilo život od posledica infekcije kovidom 19.

Worldometers

Prvi slučajevi infekcije registrovani su krajem 2019. u kineskom gradu Vuhanu, a virus je ubrzano počeo da se širi tokom 2020. godine.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, novo žarište u kojem broj zaraženih od druge polovine maja naglo raste jeste Latinska Amerika. Međutim, kako navodi Bi-Bi-Si, žarišta su i Afrika, Azija i Bčiski istok.

U četiri zemlje, Brazilu, Meksiku, Indiji i Pakistanu, tokom poslednjih sedmica registrovan je porast i zaraženih i preminulih.

Brazil, Peru, Čile, Meksiko i Ekvador su zemlje u kojima je veliki broj zaraženih, a SZO navodi da pandemija nije dostigla vrhunac u zemljama Centralne i Južne Amerike, prenosi Tanjug.

U Brazilu dnevno bude zabeleženo po 1.000 smrtnih slučajeva, i to je druga zemlja u svetu, odmah posle SAD, u kojoj je registrovano više od milion obolelih. U Brazilu je preminulo više od 55.000 ljudi.

U Indiji i Pakistanu takođe je prijavljen porast obolelih i preminulih, iako je poslednjih dana u padu.

I, dok neke od zemalja smatraju da su na samom kraju borbe sa kovidom  19, mnoge strahuju od drugog talasa.

 

Izvor: Politika