Za program Vlade Srbije „Moja prva plata“ do sada se prijavilo 10.000 mladih sa srednjom i visokom stručnom spremom, rekla je rukovodilac sektora za dualno obrazovanje i obrazovne politike u Privrednoj komori Srbije (PKS) Ana Stojanović.

Pixabay

Ona je na konferenciji „Gde će se zaposliti generacije iz karantina?“ navela i da se za program podrške mladima bez radnog iskustva prijavilo i 10.000 poslodavaca koji su ponudili 17.000 radnih pozicija za 28.000 mladih.

„Najviše poslodavaca se prijavilo iz privatnog sektora, oko 95 odsto, dok su ostali iz javnog sektora i organizacija civilnog društva“, izjavila je Stojanović.

Prema njenim rečima, sektori koji se najviše traže su trgovina, prerađivačka industrija, računovodstvo, konsalting i revizorski poslovi.

Stojanović je navela i da od onih koji su se do sada prijavili za program, njih 45 odsto ima srednju stručnu spremu, ostali su sa visokim obrazovanjem, dok 30 odsto poslodavaca traži mlade koji su završili fakultet.

Ona je podsetila i da će Nacionalna služba za zapošljavanje onima koji su završili srednju školu isplaćivati 20.000 dinara, a onima koji su završili fakultet 24.000 dinara mesečno, dok poslodavac može da obezbedi i dodatak za njih najviše u iznosu koji je obezbedila država.

Predsednik sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Beograda Marko Perić kazao je da država treba da pokaže stav da želi da pruži mladima šansu za dostojanstven rad.

„Tokom krize sa pandemijom koronavirusa veliki broj mladih u uslužnim, ali i drugim delatnostima sa fleksibilnim ugovorima se našao prvi na udaru otpuštanja“, istakao je Perić.

On je dodao i da mladi na privremenim poslovima mogu da zarade više, ali na taj način ne ostvaruju nikakva prava.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Jelena Žarković istakla je da je među mladima koji imaju posao tri puta više onih sa niskom nego sa visokom zaradom.

„Mladi treba da se upoznaju sa svojim pravima, da se udruže i da pokušaju da izvrše pritisak na državu da ta prava i ostvare“, zaključila je Žarković.

Autor: N1