Polaganjem venaca na spomenik junacima 9. Pešadijskog puka prvog poziva Dunavske divizije u podunavskom selu Ram, 07. oktobra, predstavnici opštine Veliko Gradište, Vojske Srbije i udruženja građana odali su počast vojnicima stradalim na ovom mestu tokom odbrane Stiga u Prvom svetskom ratu.

Foto: Veliko Gradište

“Sto godina je trebalo da ovo mesto i ovaj istorijski datum i ova istorijska činjenica stoje između prašnjavih korica, do 2015. godine, kada su grad Požarevac i opština Veliko Gradište na ovom mestu (podigli spomenik), gde su Makenzenove trupe krenule da osvajaju tadašnju Srbiju, ali i da se bore sa srčanim pripadnicima prvog poziva koji su ovde branili Srbiju dok se glavnina naše vojske izvlačila prema Krfu gde ih je čekala golgota, ali i slava koju smo dočekali četiri godine kasnije“, rekao je zamenik predsednika opštine Slađan Marković, podsećajući na našu obavezu prema slavnim precima.

Odbrana Stiga u 1. Svetskom ratu, obeležava se kao sećanje na dan kada je u mestu Ram, 07. oktobra 1915. godine, Deveti pešadijski puk prvog poziva Dunavske divizije, branio Stig i Mlavu tokom napada brojno i tehnički nadmoćnijie austrougarske vojske, povlačeći se nakon borbe, desetkovan, od Dunava do Krfa.