Vesti

Elizabet Tejlor je bila englesko-američka glumica. Za uloge u dramama Baterfild 8 i Ko se boji Virdžinije Vulf? osvojila je Oskar za najbolju glavnu glumicu. Američki filmski institut je uvrstio među najveće glumice dvadesetog veka i dodelio joj Nagradu za životno delo.

zenskimagazin

Elizabet Tejlor rođena je  27. februara 1932. godine.

Prvi put se pojavila na filmu kada je imala deset godina, a pažnju publike privukla je ulogom u komediji Nevestin otac, pored Spensera Trejsija.

Tokom šezdesetogodišnje karijere ostvarila je zapažene uloge u filmovima Mesto pod suncem, Mačka na usijanom limenom krovu, Odsjaji u zlatnom oku i Iznenada, Prošlog leta, dok se njenim najpoznatijim filmom smatra kultni istorijski spektakl Kleopatra.

Elizabet Tejlor je decenijama bila jedna od najpopularnijih filmskih zvezda i svaki događaj iz njenog života bi bio medijski propraćen. Živela je glamurozno i imala buran ljubavni život. Udavala se osam puta, od toga dva puta za Ričarda Bartona. Bila je borac za ljudska prava, osnivač fonda za borbu protiv side, modna i gej ikona. Sve do svoje smrti je navođena kao jedina živa zvezda starog Holivuda. Njen zaštitni znak su bile njene oči ljubičaste boje. Najveća strast Tejlorove bio je definitivno nakit, a njeni muževi su to znali. Barton joj je stoga poklonio najveći i najskuplji dijamant koji se mogao naći u prodaji. Kada je srela Elizabet, engleska princeza Margareta nije mogla da izdrži, a da ne prokomentariše  veličinu dijamanta: “Dakle, to je taj čuveni dijamant! Ali tako je velik i vulgaran!” “Da. Nije li božanstven?”, uzviknula je glumica. Kada je princeza zamolila da ga proba, Elizabet je upitala: “Više Vam ne izgleda tako vulgarno, je l’ da?”

Tejlorova je takođe glumila u pozorištu, igrajući prvi put na Brodveju i na Vest Endu 1982. u obnovljenoj verziji predstave Lilij (1983) u kojoj je igrala glavnu ulogu pored svog bivšeg supruga Ričarda Bartona.

Početkom 80-tih godina Tejlorova se preselila na Bel Er, u Los Anđelesu gde je živela do smrti 23. marta 2011.

 

Izvor: Vikipedija

Foto:.zenskimagazin

Najčitanije objave