Елизабет Тејлор је била енглеско-америчка глумица. За улоге у драмама Батерфилд 8 и Kо се боји Вирџиније Вулф? освојила је Оскар за најбољу главну глумицу. Амерички филмски институт је уврстио међу највеће глумице двадесетог века и доделио јој Награду за животно дело.

zenskimagazin

Елизабет Тејлор рођена је  27. фебруара 1932. године.

Први пут се појавила на филму када је имала десет година, а пажњу публике привукла је улогом у комедији Невестин отац, поред Спенсера Трејсија.

Током шездесетогодишње каријере остварила је запажене улоге у филмовима Место под сунцем, Мачка на усијаном лименом крову, Одсјаји у златном оку и Изненада, Прошлог лета, док се њеним најпознатијим филмом сматра култни историјски спектакл Kлеопатра.

Елизабет Тејлор је деценијама била једна од најпопуларнијих филмских звезда и сваки догађај из њеног живота би био медијски пропраћен. Живела је гламурозно и имала буран љубавни живот. Удавала се осам пута, од тога два пута за Ричарда Бартона. Била је борац за људска права, оснивач фонда за борбу против сиде, модна и геј икона. Све до своје смрти је навођена као једина жива звезда старог Холивуда. Њен заштитни знак су биле њене очи љубичасте боје. Највећа страст Тејлорове био је дефинитивно накит, а њени мужеви су то знали. Бартон јој је стога поклонио највећи и најскупљи дијамант који се могао наћи у продаји. Kада је срела Елизабет, енглеска принцеза Маргарета није могла да издржи, а да не прокоментарише  величину дијаманта: „Дакле, то је тај чувени дијамант! Али тако је велик и вулгаран!“ „Да. Није ли божанствен?“, узвикнула је глумица. Kада је принцеза замолила да га проба, Елизабет је упитала: „Више Вам не изгледа тако вулгарно, је л’ да?“

Тејлорова је такође глумила у позоришту, играјући први пут на Бродвеју и на Вест Енду 1982. у обновљеној верзији представе Лилиј (1983) у којој је играла главну улогу поред свог бившег супруга Ричарда Бартона.

Почетком 80-тих година Тејлорова се преселила на Бел Ер, у Лос Анђелесу где је живела до смрти 23. марта 2011.

 

Извор: Википедија

Фото:.zenskimagazin