U kovid bolnici u Požarevcu trenutno je na lečenju 201 pacijent sa simptomima koronavirusa, od kojih čak 197 iz Braničevskog okruga.

Tokom jučerašnjeg dana imali smo 15 prijema i 16 otpusta. Svi pacijenti su u teškom stanju, klinička slika je teža već prilikom prijema u bolnicu.

Trenutno je zauzeto 19 respiratora, pet pacijenata je intubirano, a 14 je na neinvazivnoj ventilaciji (NIV). Sva kiseonična mesta su zauzeta.

Tokom jučerašnjeg dana u kovid zoni preminuo je jedan pacijent iz Požarevca – muškarac rođen 1950. godine, kod koga je koronavirus potvrđen.

Na današnji dan 157 naših zaposlenih nalazi se na bolovanju usled infekcije ili u izolaciji zbog kontakata sa obolelima. Trenutno je kovid pozitivno 60 zdravstvenih radnika, a još 56 njih čeka negativan test radi povratka na posao. Među nemedicinskim radnicima trenutno je inficirano 12 zaposlenih, plus 29 njih se od ranije nalazi na bolovanju ili izolaciji. Niko od zaposlenih se ne nalazi na bolničkom lečenju u ovom trenutku.

Bolnički kapaciteti su puni, a pritisak i dalje ne popušta. Кako bismo, u dosta oslabljenom kadrovskom stanju, uspeli da svakom pacijentu obezbedimo mesto i adekvatno lečenje i negu, potrebna nam je pomoć i razumevanje sugrađana. Jedino poštovanjem svih mera i odgovornim ponašanjem svi zajedno možemo da se izborimo i ne ugrozimo ničiji život. Pogotovo je ovo važno u susret najvećoj krsnoj slavi i novogodišnjim praznicima.

Ukoliko bi tada došlo do opuštanja i pojačanih kontakata, posledice bi bile dalekosežne, a zdravstvo dodatno desetkovano. Zato vas molimo za ozbiljnost i primereno ponašanje u skladu sa aktuelnom situacijom, saopštavaju iz Opšte bolnice Požarevac.

Autor: RTV Biser, Izvor: OBP