Republička izborna komisija saopštila je da će izbori biti ponovljeni na 234 izborna mesta u sredu, 1. jula. Na tim biračkim mestima pravo glasa od 7.00 do 20.00 može da ostvari 203.012 glasača, navodi se u rešenju koje je RIK doneo na 161. sednici.

RTV „Biser“

Za ponovljeno glasanje biće štampano 204.027 listića, što obuhvata konačan broj birača sa pravom glasa na ponovljenim izborima i 1.015 rezervnih listića.

Neka od mesta na kojima će biti ponovljeno glasanje su pojedina birališta na Vračaru, Zemunu, Novom Beogradu, Obrenovcu, Rakovici, Čukarici, Bačkoj Topoli, Subotici, Zrenjaninu, Sečnju, Alibunaru, Beloj Crkvi, Vršcu, Požarevcu, Velikom Gradištu, Beočinu, Novom Sadu, Inđiji, Loznici, Šapcu, Ljuboviji, Valjevu…

Republička izborna komisija saopštila je da je na izborima održanim u nedelju, prema privremenim rezultatima, glasalo 3.159.748 birača, dok je pravo glasa imalo 6.584.376 birača.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je mandate u republičkoj skupštini za sada obezbedila SNS i to sa 189 poslaničkih mesta, SPS-JS koja ima 32 poslanika i lista Aleksandra Šapića sa 12 mandata.

Mandate su osvojile i stranke manjina: SVM devet mandata, tri je osvojila koalicija sa Muamerom Zukorlićem na čelu, dva mandata stranka koju predvodi Sulejman Ugljanin, dok će Albance predstavljati tri poslanika.

Najbliže cenzusu od tri odsto su Koalicija za Kraljevinu Srbiju sa 2,63 odsto osvojenih glasova, Suverenisti sa 2,32 odsto i Metla sa 2,25 odsto glasova.

Autor: RTS, RTV „Biser“