U novogodišnjoj noći biće vedro i bez zimskih temperatura, pokazuje najnovija vremenska prognoza.

Foto: RTV Biser

Prvih dana januara i za 10 stepeni toplije od proseka (maksimalna temperatura i do 15°C). Manje zahlađenje i pad temperatura na normalne vrednosti u danima pred Božić.

Pod uticajem doline u višim slojevima atmosfere sa severa i plitkog ciklona u prizemlju, koji se svojim centrom premešta sa Jadranskog mora prema jugu i jugoistoku Balkana u Srbiji danas oblačno, povremeno sa kišom, na višim planinama sa snegom. Maksimalna temperatura biće od 4 do 10°C, u Beogradu do 6°C, ističe Đurić.

U četvrtak umereno do pretežno oblačno, povremeno sa slabom kišom i to uglavnom u južnim i centralnim predelima, dok se na severu i istoku očekuje da padavine u toku prepodneva prestanu. Maksimalna temperatura biće od 5 do 10°C, u Beogradu do 8°C.

Od petka počinje jačanje snažnog termičkog grebena na visini, koja će početi da se prostire preko našeg područja, uz advekciju veoma tople vazdušne mase sa jugozapada, dok se u prizemlju očekuje osetniji porast vazdušnog pritiska, pa kako će on biti znatno iznad normale i vreme će biti stabilno.

U petak veoma toplo, uz umerenu oblačnost, samo ujutro na severoistoku sa slabom kišom, ali do kraja dana i večeri u svim predelima razvedravanje. Maksimalna temperatura od 8°C na jugu do 15°C na severu Srbije, u Beogradu do 14°C.

Vremenska prognoza za Novu godinu

U novogodišnjoj noći u svim predelima Srbije biće vedro. Temperature će se kretati od 2°C na jugu do 8°C na severu i istoku Srbije, u Beogradu oko 7-8°C. Pred jutro u dolinama i kotlinama očekuje se magla. Temperatura od oko 0°C očekuje se samo na višim planinama i na Kopaoniku, dok će na Zlatiboru biti iznad 0°C. Snežni pokrivač će se potpuno otopiti na planinama do 1200 metara nadmorske visine i biće ga samo na višim planinama, pokazuje vremenska prognoza.

Na Kopaoniku se i pored daljeg naglog topljenja, u novogodišnjoj noći i tokom prvih dana januara očekuje 40 do 50 cm snega, uz dalje otapanje.

Vreme za vikend

U Srbiji u subotu veoma toplo, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, a očekuje se i pojačan severozapadni vetar. Maksimalna temperatura do 15°C. U noći ka nedelju i u nedelju ujutro na istoku i jugoistoku veoma slaba kiša. U nedelju se i dalje pod uticajem snažnog grebena sa jugozapada i anticiklona očekuje veoma toplo za ovo doba godine sa sunčanim intervalima, a maksimalna temperatura biće iznad 10°C, ponegde i do 14°C.

Od ponedeljka greben slabi i povlači se ka jugu, a sa severa i severoistoka se spušta dolina, a sa njom i svežija vazdušna masa, uz postepeni pad temperatura. Ipak i u ponedeljak i utorak i dalje relativno toplo, uz temperature od 8 do 12°C, u Beogradu oko 10°C, a očekuje se suvo sa sunčanim intervalima, kaže Đurić.

Prema trenutnim prognozama, oko 5. januara, tj. sredinom sledeće sedmice sledi jači uticaj ciklona sa severa i zapada Evrope, uz naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom. I pored zahlađenja, očekuje se da temperature opadnu na vrednosti od 2 do 7°C, što su i vrednosti i oko ili i dalje malo iznad normale za početak januara. Pravih zimskih uslova za sada nema na vidiku.