U Domu Jevrema Grujića otvorena je izložba o znamenitim srpkinjama koje su živele i stvarale u periodu od 18. do 20. veka. Ambasadorke naše kulture, ostavile su neizbrisiv trag u umetnosti, nauci, književnosti, a na izložbi „Velikanke srpske kulture“ možemo se upoznati sa likom i delom njih 18. Sve su bile erudite, ali i patriotkinje. Uvek su se vraćale iz sveta u koji su odlazile po znanje i obrazovanje.

Foto: Youtube/Screenshot

U stvarnosti ih je mnogo više. Onda kada nisu imale praktično nikakva prava, gladne znanja i stvaralačkog zanosa, borile su se, ne samo za prihvatanje u društvu, nego i ravnopravnost, pa čak i da budu plaćene za svoj rad.

„Doktorka Draga Ljočić prva je doktorka nauka u Srbiji i prva žena koja je upisala fakultet u vreme kada je visoko obrazovanje bilo rezervisano samo za muškarce. Bila je članica Srpskog lekarskog društva. Zbog sopstvene borbe za ravnopravnost, insistirala je da ima istu platu kao i muškarci, zauvek je izgubila državnu službu“, kaže kustoskinja Ružica Opačić.

Pored slika Nadežde PetrovićLjubice Cuce Sokić, izložena je i paleta sa još uvek očuvanim bojama Bete Vukanović. Pasoš Isidore Sekulić, šešir i nakit Desanke Maksimović, lična čaša sa urezanim imenom Vidosave Kovačević, zaboravljene srpske slikarke.

„Posetioci mogu da vide i lični servis za doručak Mine Vukomanović Karadžić, ko zna, možda je iz tih šoljica pila čaj sa Brankom Radičevićem? Takođe, tu su i dokumenta Desanke Maksimović i meni možda najzanimljiviji eksponat – fotografija kupačica u bikiniju na Savi Mage Magazinović zbog koje su i kažnjene. Reč je o baletskim pokretima neuobičajenim za to dobra i svakako – skandaloznim za to doba. Maga Magazinović će nekoliko decenija kasnije otvoriti prvu školu plesa koja je kasnije izrodila „Luja Daviča“, objašnjava Opačić.

Cipele i tašna srpske Fride Kalo Milene Pavlović Barili, poznati autoportret, karikature kraljice Marije, ali i čuveni „Vogue“ magazin za koga je naslovnicu dizajnirala ova velika slikarka, sve to možete videti na izložbi posvećenoj velikankama naše kulture.