Georg Fridrih Hendl (George Fridric Handel), barokni kompozitor, rođen je u Nemačkoj, iste godine kad i Johan Sebastijan Bah i Domeniko Skarlati – 1685. Sa 27 godina prešao je u London, gde je živeo do kraja svog života. U 42-oj godini dobio je i englesko državljanstvo.

Foto: Vikipedija

Osim što je bio virtuoz na orguljama, Hendl je bio i vrlo plodan kompozitor. Napisao je čak 42 opere, 29 oratorijuma, više od 120 kantata, trija, dueta, veliki broj končerta grosa, arija, kamernih dela, kao i 16 koncerata za orgulje.

Njegova najpoznatija dela su oratorijum „Mesija“ i orkestarske svite „Muzika na vodi“ i „Muzika za vatromet“. Partituru za „Mesiju“ Hendl je napisao za samo 24 dana! Interesovanje za ovaj oratorijum bilo je toliko da su dame zamoljene da ne dolaze u krinolinama, a gospoda da ostave svoje štapove kod kuće, kako bi bilo više mesta za sve. Uspeh je bio veliki, a horska numera „Aleluja“ se i danas izvodi.

Hendl je umro 14. aprila 1759. godine, potpuno slep. Sahranjen je u Vestminsterskoj opatiji u Londonu. Sahrani je prisustvovalo više od 3000 ožalošćenih.

 

Izvor: Vikipedija