Pod sloganom „Avantura počinje ovde!“ na 45. Međunarodnom sajmu turizma, Turističke organizacije Braničevskog okruga predstavile su svoje turističke potencijale.

Ovogodišnja turistička ponuda Požarevca ističe lik i delo Milene Pavlović Barilli, čija galerija u Požarevcu predstavlja neizostavnu destinaciju. Bogata kolekcija suvenira, inspirisanih njenim životom i stvaralaštvom, dodatno obogaćuje iskustvo posetilaca. Direktor Turističke Organizacije Grada Požarevca (TOGP), Vasilije Baldić, ističe da tokom svakodnevnih interakcija sa turistima iz raznih krajeva Srbije, Evrope i sveta, primetili su da mnogi posebno ističu posetu galeriji poznate umetnice Milene Pavlović Barili.

Foto: RTV Biser

Fokus turističke ponude je usmeren ka najavljenim radovima rekonstrukcije i proširenja same galerije. Gradonačelnik Saša Pavlović naglašava da je mišljenje stručne zajednice pozitivno, ocenjujući da su idejna rešenja uspela da prenesu duh vremena u kojem je Milena živela, kao i vizije koje je predstavljala na svojim platnima, te da su ti koncepti bili daleko ispred svog vremena.

Foto: RTV Biser

Nova galerija će biti posvećena isključivo umetnici, sa planom da se u njoj izloži preko 300 njenih dela, objasnila je Ljiljana Dabić, upraviteljica fondacije koja upravlja galerijom. Ona je predstavila planove za rekonstrukciju i proširenje, ističući da će time biti ispunjena želja Milenine majke Danice za izgradnjom galerije koja će dostojno predstavljati njenu kćerku.

U novoj zgradi galerije, pored glavnog izložbenog prostora, planiran je i kafe gde će posetioci moći da se opuste i razmene utiske nakon razgledanja dela.

Duž ulice Voje Dulića će biti formiran galerijski prostor koji će sadržati preko 60 dela savremenih umetnika koji su učestvovali na Bijenalu „U svetlosti Milene“. Iznad ovog prostora je planirana škola crtanja i slikanja za najmlađe. U postojećem delu stare kuće biće amfiteatar gde će se leti održavati koncerti klasične muzike i poezije, dok će zimi ovaj prostor biti ispod starog dela galerije. Stari deo kuće će ostati pod zaštitom kao spomenik kulture i služiće kao memorijalni deo sa predmetima iz Mileninog života i originalnim nameštajem.

Turistička organizacija opštine Malo Crniće predstavila se sa sve popularnijim seoskim turizmom koji je zaštitni znak ovog kraja. Ono što najviše nedostaje savremenom čoveku – mir, boravak u prirodi, zdrava hrana i mogućnosti aktivnog provođenja slobodnog vremena u prirodnom okruženju.

Foto: RTV Biser

Štand su posetili predsednik Opštine Mališa Antonijević i predsednica SO Malo Crniće Goranka Stević sa saradnicima.

Foto: RTV Biser

„Pored već razvijenog verskog turizma, trudimo se da u sve popularnijem tranzitnom turizmu vikend posetioci provedu u našoj opštini“, istakao je predsednik Opštine Mališa Antonijević.

Tema ovogodišnjeg predstavljanja opštine Veliko Gradište je lik i delo Vlastimira Pavlovića Carevca i proslava velikog jubileja 30. Muzičkog festivala “Carevčevi dani“.

Foto: RTV Biser

Pored Srebrnog jezero kao najznačajnije turističke atrakciju sa svojim šetalištima, prelepim plažama, turističkim brodovima, atrakcijama na vodi, mnogobrojnim sportskim terenima na samoj obali i u okolini jezera, visoko kvalitetnim smeštajnim objektima, odličnim restoranima, diskotekama, noćnim klubovima iz Gradišta kao turistički proizvod ističu manifestacije, odnosno bogato kulturno turističko leto, od Festivala cveća i meda, preko Carevčevih dana, Ramskih sutona, Alaskih večeri, Pasuljijade, Sila festa, Gitarijade, pa do mnogobrojnih sportskih dešavanja

Homolje kao spoj kulture, tradicije, iskonskih vrednosti, odmora u prirodi, izuzetno karakteristične gastronomske ponude, kao i brojne manifestacije na ovogodišnjem sajmu stavila je Turistička organizacija opštine Žagubica.

Foto: RTV Biser

Svi nekako imaju svoje probleme, ali ako želiš da ti bude bolje, mi imamo lek za to – Homolje, zaključio je direktor turističke organozacije Žagubica Vladan Lazić.

Turistička organizacija opštine Petrovac na Mlavi je na 45. Medjunarodnom Sajmu turizma u Beogradu turističku ponudu posvetila je predstavljanju ukusa lokalne gastronomije.

Foto: RTV Biser

Predstavljen je i pilot projekat vezan za vodenice u Bistrici, odnosno za savremen vid interakcije sa posetiocima kroz digitalizaciju (QR kodove). Gosti štanda su degustirali „vodeničarski doček” – proizvod od brašna sa vodenica, vina iz lokalnih vinarija i sira, a Udruženja žena „Dobrnjke“ i  „Starčevljanke” predstavile svoje manifestacije.

Turistička organizacija Kučevo predstavila je turističku ponudu na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Foto: RTV Biser

Na štandu se, pored prirodnih turističkih atrakcija opštine, predstavljaju i seoska domaćinstva, gastronomska ponuda, kao i običaji i tradicija ovoga kraja: narodna nošnja, ispiranje zlata, igranje na štulama.