Visoke dnevne temperature vazduha čine da se toplota nakupi unutar zidova našeg doma, gde poseban problem predstavljaju prostorije u kojima nemamo klima uređaje. Najčešće, upravo je reč o spavaćim sobama u kojima je nekada gotovo nemoguće spavati.

white bedding set

Foto: m3rd Media

Donosimo vam tri saveta kako da prirodno rashladite prostoriju, odnosno učinite je prilagodljivom i prijatnom za spavanje.

Debele crne zavese

One su neophodne na prozorima spavaće sobe i valjalo bi da budu od baršuna ili lana, koji će vam spustiti temperaturu do pet stepeni. Držite ih tokom dana zatvorene, ali i tokom noći ako prozor gleda na ulična svetla. Ako već imate zavese koje ne biste menjali, nabavite zavese za zamračivanje. Ako imate rolete, spustite ih preko dana i zatvorite prozore. Tek uveče, kad zahladi i ako zahladi otvorite da prozračite prostor.

Lanena posteljina

Lan je izvrstan izbor posteljine za leto. Prozračan je i sprečiće znojenje kod ljudi koji i preko leta vole biti prekriveni. Puno je laganija od klasične pamučne posteljine.

Zamenite sijalice u sobi

Svetlo stvara toplinu i što imate jaču sijalicu to će se prostor više grejati. Zamenite sijalice onima sa manje voltaže i postići ćete manje zagreavanje prostorije, prirodniji izgled prostora i „topliju“ svetlost. Takođe, punite mobilne telefone u dnevnom boravku ili kuhinji.

Izvor: novosti