Krokodil

Naučnici su otkrili 93 miliona godina starog krokodila sa bebom dinosaurusa u stomaku. Stručnjaci su ga nazvali Confractosuchus Sauroktonos ili „slomljeni krokodil dinosaurus ubica“ i pronađen je sa praistorijskom bebom u stomaku.

Foto: Pixabay/pixel2013

U izveštaju Gondwana Research navodi se da je ogroman krokodil narastao na oko 2,5 m i veruje se da je uginuo u poplavi. Za gmizavca se kaže da je 35% sačuvan sa „skoro kompletnom lobanjom“ i strašnim zubima.

Istraživači su ga detaljnije ispitali koristeći 3D skeniranje i rendgenske snimke.

Džozef Bevit, koautor studije, rekao je za Indi 100: „U početnom skeniranju 2015. godine, primetio sam zakopanu kost koja je izgledala kao pileća kost sa kukom na njoj i odmah pomislio da je to dinosaurus. Ljudske oči ga nikada ranije nisu videle, jer je bio, i još uvek jeste, potpuno uvučen u stenu.“

„Fosilizovani ostaci pronađeni su u velikoj steni. Konkrecije se često formiraju kada organska materija, ili recimo krokodil, potone na dno reke.“

Naučnici veruju da je sačuvan jer se blato oko stvorenja stvrdnulo zbog bakterija koje su bile prisutne.

Skeniranjem jedne gromade otkrivene su „kosti malog dinosaurusa veličine kokoške u crevima“, međutim, vrsta nije zvanično identifikovana.

Uzorci stene morali su da se svedu na veličinu u koju bi rendgenski zraci mogli da prodru za visokokvalitetno skeniranje, ali rezultati rada tima su čak i njih iznenadili i dali im uvid u to šta je reptil jeo za poslednji obrok. Ovo je samo po sebi bilo izvanredno sve dok tim nije otkrio da sadržaj krokodilskog stomaka sadrži sićušnog dinosaurusa.

Rekao je: „Rezultati su bili izvanredni u pružanju celokupne slike krokodila i njegovog poslednjeg obroka, delimično svarenog maloletnog dinosaurusa.“

Za potvrdu da je dinosaurus bio u stomaku krokodila, tim je analizirao korenje biljaka i geološke karakteristike između fragmenata stena. „Dokaze je pružila hemija stena“, rekao je dr Bevit.

Naučnici smatraju da je krokodil uginuo u poplavi i tada ostao zakopan i iznenada uginuo.