Potpuno pomračenje Sunca u popodnevnim satima biće vidljivo u Čileu i Argentini, ali i svuda drugde na svetu zahvaljujući strimingu uživo preko interneta!

timeanddate.com

Pre pandemije, mnogi bi se ljudi lično uputili u Patagoniju u južnom Čileu i Argentini da gledaju ovaj veličanstveni događaj.

Ali ovo je, na kraju krajeva, 2020. godina, i kao i mnoge druge stvari, većina nas će ga pratiti onlajn.

Ako budete bili među malobrojnim srećnicima koji će to gledati uživo, ne zaboravite da ne smete da gledate pravo u sunce – uvek koristite zaštitu.

Pomračenje počinje u 14:33 po našem vremenu, totalno pomračenje desiće se u 17:13 minuta.

Tokom magična 24 minuta, Novi mesec će proći preko prednje strane Sunca, u potpunosti ga prekrivši „samo dva minuta i 9,6 sekundi“, kaže astronomerka Tania De Sales Markes, iz Kraljevske opservatorije Grinič.

„Mesec je 400 puta manji od Sunca“, objašnjava Tania, ali deluje veće jer nam je mnogo bliže i tako on može da „zakrili čitav disk sunca“.

Mesečeva putanja ispred sunca spustiće zavesu zlokobne tame preko najjužnijeg vrha Južne Amerike, usred bela dana.

Posebnu pažnju na promene na nebu obraćaće domorodački stanovnici Patagonije, narod Mapuče.

„Sunce simbolizuje ‘mušku energiju’, dok Mesec predstavlja ‘žensku energiju’ […], a tenzija između ove dve sile dok im se ukrštaju putevi veoma je delikatan trenutak za nas“, kaže Marselo Hekendman, međukulturalni edukator naroda Mapuče.

Tradicionalno gledano, Mapuče poseban značaj daju pomračenjima Sunca a na njihovom jeziku događaj se zove „lhan Antü“, što se prevodi kao „smrt Sunca“, dodaje Marselo.

„Pomračenja sunca beležena su širom sveta i tokom istorije od skoro 5.000 godina“, kaže Tania.

„Lako je razumeti zašto je tokom većeg dela istorije pomračenje Sunca smatrano lošim znamenjem, jer Sunce izgleda kao da je pojedeno a za nekoliko kratkih trenutaka dan postane noć“, dodaje ova astronomka.

Tania kaže da „u jednoj godini može da bude i do pet pomračenja Sunca, ali da će se potpuno pomračenje desiti otprilike svakih 18 meseci, kad je Mesec u pravom položaju da potpuno zakloni sunčevu svetlost.“

Dakle, ako želite da planirate unapred, sledeća potpuna pomračenja Sunca biće na Antarktiku (decembar 2021.), u Indoneziji i Australiji (april 2023.), SAD i Kanada (april 2024.), južna Evropa i Grenland (avgust 2026.) i veći deo severne Afrike i oblasti Bliskog Istoka (avgust 2027.).

Pomračenje sunca možete gledati uživo na ovom LINKU.

Izvor: BBC